Carpetada. La jutgessa del jutjat d'instrucció 4 de Cornellà de Llobregat ha decretat l’arxivament total de la causa contra un tinent d’alcalde del PSC i treballadors de l’Ajuntament de Cornellà per una derivada d’un suposat cas de corrupció en el Consell Esportiu de l’Hospitalet (CELH), que investiga un altre jutjat.  En una resolució, coneguda aquest dimecres i a la que ha tingut accés ElNacional.cat, la jutgessa Maria Moreno Ortiz desmunta tots els indicis delictius apuntats pel grup de delictes econòmics (UDEF) de la policia espanyola.

 El juliol passat, la jutgessa ja va decretar l’arxivament provisional per a 9 treballadors, inclòs el tinent d'alcalde, de Cornellà, José Manuel Parrado, investigats en un procediment obert pels delictes de prevaricació, malversació i frau a l'administració pública.  Quedaven quatre persones investigades, que han declarat aquest mes de setembre, i per a les quals també es tanca qualsevol imputació. En el cas de l’Hospitalet, una altra jutgessa també va decretar l’arxivament de la imputació per a l’alcaldessa Núria Marín, i es manté la causa oberta per a dos excàrrecs del PSC locals.

Reacció de l’alcalde

L’Ajuntament de Cornellà de Llobregat ha fet un comunicat en el qual informa de l’arxivament de la causa, ja que la jutgessa, després dels interrogatoris, “ha evidenciat que estan exemptes de qualsevol possible responsabilitat penal”. La decisió judicial fonamenta i determina que “no hi ha cap indici de comissió de delicte, i per aquest motiu n’ha acordat el sobreseïment”, se sosté en el comunicat. I s’hi afegeix: “L'Ajuntament va mostrar, des del primer moment, la màxima tranquil·litat respecte de l'acció judicial, ja que considerava que els contractes investigats es van tramitar i aprovar d'acord amb el procediment legal establert. La documentació que la policia va requerir en el mencionat registre ja havia estat entregada un any i mig abans, en el marc d'aquesta mateixa causa.”

Cap comissió del 10%

A més, s’insisteix que l’alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, “va defensar des d’un principi que confiava en l'honestedat de les persones vinculades amb l'Ajuntament de Cornellà investigades”, i que el consistori "lamenta profundament els perjudicis morals que els ha provocat aquesta situació a totes aquestes persones".

Certament, en la resolució, la jutgessa va desmuntant tota sospita d’irregularitat detallada pel cos policial. El fet més greu indicat és que el Consell Esportiu del Baix Llobregat (CEBLL) cobrava un 10% en comissions a l’Ajuntament per gestionar els Jocs Esportius Escolars, afirmació, que segons la jutgessa no s’ha provat en cap factura ni ingrés bancari.  A més, en aquest punt una tècnica ha aclarit al jutjat que per “un error” el gener de 2018 va posar CEBLL en lloc de CELH (Consell Esportiu de L’Hospitalet de Llobregat), que és qui té delegada aquesta tasca.

També s’indicava que el Consell Esportiu de l’Hospitalet (CELH) cobrava de més a l’Ajuntament de Cornellà sobre el pagament als àrbitres dels partits, i la jutgessa indica que és el mateix pagar per hores que per jornades, i que, per tant, no hi ha cap perjudici. També detalla que en els estatuts d’aquesta entitat permet actuar fora del seu terme municipal, que és l’Hospitalet.