Novetats. La jutgessa ha arxivat la causa oberta contra l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín (PSC), investigada per les suposades irregularitats detectades al Consell Esportiu de L’Hospitalet (CELH), segons una resolució coneguda aquest dimecres. La jutgessa, que ara està al capdavant del jutjat d’instrucció 2 de L’Hospitalet, que instrueix el cas, ha admès la petició del fiscal anticorrupció, que el maig passat va demanar l’arxivament de la investigació en considerar que  Marín no va cometre un delicte d’omissió del deure de perseguir delictes quan la van advertir de les irregularitats en la gestió de subvencions atorgades al Consell Esportiu de l’Hospitalet, amb la implicació de dos responsables socialistes de L’Hospitalet. Marín, també és presidenta de la Diputació de Barcelona, i l’arxivament de la seva causa ha estat avançada per El Periódico i confirmada per ElNacional.cat. 

En la resolució, que ha tingut accés aquest diari, la jutgessa afirma que Marín va adoptar "les mesures necessàries" per aclarir les irregularitats denunciades al consell i que "no va amagar-ho". La jutgessa Anna Cócera, en substitució de la titular,  afirma que “de les proves practicades i analitzades, l’actuació de Núria Marín, com a alcaldessa, no pot ser qualificada de delicte.”  I afegeix que  va encarrera l’aclariment dels fets i, per tant: “No s’aprecia un ànim d’ocultar els fets per part de Marín, ni hi ha cap element que permeti afirmar que la seva conducta pot ser incardinada en el delicte” d’omissió del deure d’investigar. També descarta que hi hagi indicis de malversació i de prevaricació per part de l’alcaldessa.

Les irregularitats

El Consell és una entitat privada sense ànim de lucre, que té a la junta càrrecs públics, com ara dos regidors de L’Hospitalet, que són els principals acusats de destinar una part de les subvencions rebudes a fins particulars, i que van dimitir per aquesta causa: l’exregidor del PSC i expresident del Consell Cristóbal Plazai el segon tinent d’alcalde, Cristian Alcázar, que va dimitir el mes passat per aquesta investigació. Tots dos, a més,  estan ja pendents de judici per simular l’acomiadament del primer en el Consell Esportiu de l’Hospitalet. Actualment, el jutjat  esperava un informe de la Intervenció General sobre les subvencions rebudes pel Consell  per part del consistori i de la Generalitat.

Quatre arxivaments més

A més de Marín, la jutgessa també ha arxivat provisionalment la causa contra quatre investigats més: Montserrat Pérez, la cap de gabinet de l'alcaldessa, a qui es va encarregar fer una auditoria sobre les finances del Consell Esportiu de l’Hospitalet, i la jutgessa no li atribueix cap responsabilitat;  així com les tècniques del departament d'esports de l'Ajuntament Míriam Laguna i Núria Hernández, i el cap de servei d'Esports i joventut del consistori, Laureà Fanegas.


La investigació segueix oberta pels altres investigats, entre ells l'exsecretari d'esports de la Generalitat i actual secretari d'Acció Exterior de l'Executiu català, Gerard Figueras, en una causa en què la jutgessa tracta d'aclarir si el Consell Esportiu, quan el presidia l'exregidor d'Esports Cristóbal Plaza, va destinar algunes de les subvencions públiques rebudes a finalitats particulars i les va justificar mitjançant documentació falsa.

 Arguments del fiscal

El fiscal Luís García Cantón  en el seu escrit presentat en el jutjat  per demanar l'arxivament de la causa a l'alcaldessa Marín afirma que “no hi ha elements, ni tan sols indiciaris, que permetin sostenir  fundadament una acusació” pel delicte d’omissió del deure de perseguir delicte perquè “la investigada va actuar sense cap ànim d’ocultació dels fets que es van posar en el seu coneixement, i en conseqüència, sense fer desistiment de les seves funcions que suposin un obstacle per a la investigació”.

El fiscal  recorda que Jaume Graells, quan era regidor de L’Hospitalet, va exposar a l’alcaldessa Marín  aquestes irregularitats comptables en el CELH, el febrer del 2020, i ella va demanar explicacions a Plaza i Alcázar, i en veure  que “donaven versions contradictòries” va encarregar una auditoria. Marín va dir després a Graells que l’auditoria s’havia paralitzat en judicialitzar-se el cas,  mentre ell ho va denunciar a la Unitat de Delincuencia Económica i Fiscal (UDEF) de la policia espanyola, que ha realitzat la investigació d’aquest cas. “Aquesta documentació ha d'estar i està al jutjat i no circulant per correus electrònics”, va dir Marín a Graells, segons recull el fiscal.

El judici a dos socialistes

La investigació del Consell Esportiu de l’Hospitalet comportarà aviat el primer judici. La fiscalia ha demanat condemnar a quatre anys i mig de presó a Alcázar i a l'exregidor del PSC Cristóbal Plaza per l'acomiadament suposadament simulat del segon com a directriu del Consell Esportiu de l'Hospitalet. L'escrit d'acusació del fiscal atribueix a ambdós una presumpta estafa en l'acomiadament i un presumpte delicte contra la Seguretat Social. Aquest acomiadament conforma una peça separada de la causa de presumpta corrupció del Consell Esportiu, i l'Ajuntament, personat com a acusació en la causa, no ha presentat acusació per a aquesta peça.

El fiscal sosté que Alcázar i Plaza es van posar d'acord per fingir l'acomiadament per tal que Plaza aconseguís un benefici econòmic, per al que el desembre de 2016 Alcázar li va enviar una carta d'acomiadament argumentant-ho amb la baixada d'ingressos del Consell. Dues setmanes després van firmar l'acord d'acomiadament, en què es pactava una indemnització de 47.147,62 euros per a Plaza, i el fiscal afirma que tant l'acord d'acomiadament com el pagament de la indemnització es van fer a esquena de l'ajuntament i del Consell Esportiu "amb la intenció de mantenir una situació de normalitat".