L'Associació de Jutges i Jutgesses per la Democràcia (JJpD) insta els vocals que actualment formen el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i que passen aquest dimarts a estar en funcions pel venciment del mandat de l'actual òrgan de govern dels jutges, que renunciïn als seus càrrecs per facilitar, que la renovació es produeixi com més aviat millor.

En un comunicat, criden a més, a la "responsabilitat institucional dels grups parlamentaris a fi que renovin el més aviat possible l'òrgan de govern de la Judicatura per evitar la seva situació d'interinitat i el consegüent dany a la imatge de la Justícia" .

Mentrestant, des de l'associació de jutges Francisco de Vitoria reclamen que el CGPJ circumscrigui la seva activitat a assumptes de tràmit i reglats o a aquells que responguin a raons d'urgència mentre estigui en funcions perquè entenen que "adoptar decisions estratègiques discrecionals no urgents per qui compta amb una qüestionable legitimitat, suposaria un descrèdit de la institució".

En un comunicat, es refereixen al fet que la Llei Orgànica del Poder Judicial, al seu article 570, no regula quines limitacions té el CGPJ mentre està en funcions i demana que s'adoptin restriccions per iniciativa pròpia.

"L'Associació Judicial Francisco de Vitoria estarà alerta davant de qualsevol desviació que pogués produir-se a l'exercici de les funcions atribuïdes a l'òrgan de govern dels jutges que excedeixin, com hem dit, dels actes reglats i dels actes urgents i necessaris que no admetin demora", reiteren.