Els judicis pel referèndum no han acabat. Aquest dilluns ha començat el judici a l'exalcalde d'Alcarràs (Segrià), Miquel Serra, per presumpta desobediència. Durant la sessió, Serra ha negat haver cedit el centre cultural Lo Casino per a la celebració de l'1-O i, per tant, haver facilitat la votació al municipi.

L'exalcalde d'Alcarràs també ha assegurat no haver rebut els requeriments de la delegació del govern espanyol per impedir que es portés a terme el referèndum, alhora que ha descartat haver donat instruccions a la ciutadania per anar a votar o com calia actuar si venia la policia. Just al contrari del que considera la fiscalia.

Un any i tres mesos d'inhabilitació

El Ministeri fiscal acusa Serra de designar el centre cultural com a lloc per les votacions i de no complir l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de no fer servir locals públics. Així, la fiscalia demana per ell un any i tres mesos d'inhabilitació per qualsevol càrrec públic i una multa de 21.600 euros. Per la seva banda, la defensa n'ha sol·licitat l'absolució.

En declaracions davant dels mitjans, l'exalcalde d'Alcarràs ha afirmat que afronta el judici "amb tranquil·litat i resignació". "Veiem els esdeveniments dels últims dies i com la repressió a l'independentisme en l'àmbit del procés no s'atura. És la que és i és evident que no canviarà, però persistirem i anem amb la tranquil·litat d'haver fet el que havíem de fer", ha explicat.

18 ferits per l'1-O a Alcarràs

Serra també ha insistit en el fet que els agents de la Guàrdia Civil "no van passar". "Van estar més de dues hores per poder accedir a les urnes perquè la unitat i el pacifisme van evitar que entressin. Això ens enorgulleix davant de la violència de la policia", ha assenyalat.

Tot i el pacifisme, "va haver-hi 18 ferits, conseqüència de l'amabilitat dels cossos de seguretat". "En lloc de venir amb documents, van venir amb la porra alçada. No es pot arribar a entendre com l'estat actua d'aquestes formes", ha criticat. "Argumentaré que vam anar a votar i estàvem on havíem d'estar i vam fer el que havíem de fer com a responsables de l'ajuntament", ha afegit.

Exalcalde Alcarras Miquel Serra Juicio Referendum 1 O ACN

L'exalcalde d'Alcarràs, Miquel Serra, davant dels jutjats de Lleida / ACN

L'exalcalde ha estat acompanyat a la porta del jutjat pel delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé; el president de la Diputació, Joan Talarn; i l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, entre altres persones que han volgut mostrar el seu suport. A més, en el judici també han declarat quatre agents de la Guàrdia Civil, nou veïns del poble i dos responsables de la policia local d'Alcarràs durant l'1-O.

El judici estava previst inicialment pel juny, però la jutgessa el va suspendre perquè un agent volia declarar des de la comandància de Sevilla. Quelcom similar va passar amb el judici de l'alcalde de Roquetas, Jordi Gas, que es va ajornar per un defecte de forma. En aquest sentit, Gas va ser absolt i ara la fiscalia ha demanat la nul·litat de la sentència, amb l'objectiu que a l'alcalde el jutgi un nou tribunal.

 

Imatge principal: Gent fa cua a un col·legi electoral d'Alcarràs per votar en el referèndum de l'1-O de 2017 / ACN