Ajornat. El titular del jutjat d’instrucció 29 de Barcelona, Santiago García García, ha ajornat la declaració com a investigada de l’exdirectora del Centro de Inteligencia Nacional (CNI), Paz Esteban, per intentar aclarir l’espionatge del govern espanyol a l’independentisme català i en concret al president Pere Aragonès, prevista per aquest dimecres, segons ha confirmat el gabinet de premsa del TSJC aquest dilluns. Per ara, només s'ha detallat que la suspensió ha estat demanada per la defensa d’Esteban, exercida per l’Advocacia de l’Estat, perquè tenia altres assenyalaments i la nova cita serà al gener. El cert és que l’interrogatori d’Esteban seria infructuós si el Consell de Ministres no aprova la desclassificació del suposat espionatge a Aragonès per part del CNI, que continua sota secret.  

Aquest dimecres sí que es manté la declaració com a querellant del president Aragonès. El magistrat va acceptar totes les diligències demanades per l’advocat del president, el penalista Andreu Van den Eynde, en què hi ha com a querellats investigats l’exdirectora del CNI i l’empresa luxemburguesa OSY Technologies. Paral·lelament a la causa d’Aragonès, hi ha altres jutges de Barcelona que investiguen l’espionatge a altres dirigents d’ERC, la CUP, Òmnium i l’ANC sense gaires avenços. La darrera informació és que la unitat especialitzada dels Mossos analitzarà els mòbils o les còpies dels afectats, inclosos en la llista de 65 persones espiades, segons va recollir la investigació del Catalangate.

Pendents del Consell de Ministres

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha estat qui ha avançat aquest ajornament en una trobada amb els periodistes. "S'ha ajornat la declaració perquè s'ha recorregut per l'Advocacia de l'Estat l'acte del jutge perquè té coses que crec que ell mateix modificarà", ha explicat Robles, segons recull Efe. La realitat és que la defensa d'Esteban ha presentat recurs contra totes les accions del jutge, des de demanar l'aixecament del secret, a informació al CNI i al jutge que aprova els espionatges, segons fonts jurídiques.

A banda, Robles ha recordat que el jutge ha demanat la desclassificació de documents i ha explicat que “si finalment s'accedeix a aquesta sol·licitud, Paz Esteban podrà declarar sobre totes les qüestions que estimi durant la seva declaració”. Una persona investigada es pot negar a declarar o a contestar només a la seva defensa. Esteban va ser obligada a dimitir en donar-se a conèixer el cas del CatalanGate, que es va voler tapar amb la informació que el president Pedro Sánchez i altres ministres van ser espiats també.

Espiat l’any 2020

La querella del president Aragonès ha estat la darrera perquè la Fiscalia demanava que en ser un representant de l’Estat anés a un jutjat de l’Audiència Nacional. Fet descartat. El jutge de Barcelona, finalment, va admetre la querella i va afirmar que els fets relatats "presenten característiques de fer presumible la possible existència d’infraccions penals, entre altres, de la intercepció il·legal de comunicacions i espionatge informàtic". El jutge hi cita la investigació de Citizen Lab, de la Universitat de Toronto, que l’abril de 2021 va destapar la investigació Catalangate, amb unes 65 persones afectades. I, precisa que el mòbil del republicà hauria estat infectat en rebre SMS el 4, 5 i 12 de gener de 2020, quan era vicepresident del Govern, i estaria negociant amb el PSOE després de les eleccions generals de novembre de 2019.

La investigació avançarà només si el govern de Pedro Sánchez permet aixecar el secret sobre si el CNI va seguir Aragonès, i si l'empresa de Pegasus facilita informació.

 

A la foto principal, l'exdirectora del CNI, Paz Esteban, amb la ministra de Defensa, Margarita Robles. / Foto: Europa Press

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!