El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena notificarà aquest dilluns a vuit consellers i als líders d'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, la seva decisió sobre si els manté a la presó o acorda posar-los en llibertat, tal com ho han sol·licitat tots els investigats contra el criteri de la fiscalia.

El magistrat, però, podria deixar entre reixes almenys quatre dels acusats. Serien el vicepresident Oriol Junqueras, el conseller Raül Romeva i els presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. 

Els consellers i els líders de les organitzacions van comparèixer divendres passat davant del magistrat de l'alt tribunal, a petició pròpia, per ratificar els escrits en què demanaven la posada en llibertat provisional. Oriol Junqueras, els consellers Raül Romera, Carles Mundó, Dolores Bassa, Joaquin Forn, Meritxell Borràs, Jordi Turull, Josep Rull i els líders independentistes Jordi Sánchez i Jordi Cuixart van acatar de diferents maneres i amb matisos l'article 155 de la Constitució.

I en el detall de les seves declaracions hi ha la clau per sortir o no en llibertat, i que surtin tots o només uns quants. Junqueras i Romeva no van respondre a les preguntes del fiscal. Van ser els únics i es van mostrar ferms en la seva primera declaració. De fet, el format de vista de divendres no permetia entrar en els fets investigats —només valorava la petició dels acusats— i Junqueras i Romeva van acatar simbòlicament el 155, aclarint que ho havien fet per imperatiu legal. I van continuar sense respondre al Ministeri Públic, com ja van fer el 2 de novembre tot i els missatges que des de fa un mes ha llençat la fiscalia perquè es pugui valorar una possible sortida de la presó. 

Tot i que la fiscalia veu com a màxims responsables Junqueras, Romeva, Forn, Rull i Turull, les diferents estratègies de la defensa deixen la porta oberta als consellers del PDeCAT a sortir en llibertat, i en canvi compliquen la situació als d'ERC, sobretot Junqueras i Romeva, que divendres es van negar de nou a respondre a la fiscalia.

Tots menys Junqueras formen part del grup dels consellers que van participar en un pla preconcebut, segons la fiscalia, i això aplana el camí per sortir de la presó per a tots menys per al vicepresident.

Per la fiscalia, a més, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart tenen un pes rellevant per tirar endavant els plans del Govern i per això en el seu al·legat posterior a les declaracions de divendres va diferenciar els acusats en dos grups. I els Jordis formen part del de més risc, segons el Ministeri Públic.

Meritxell Borràs és la que ho té millor de cara a la sortida. La seva defensa, responent a totes les parts i amb una llarga exposició durant la compareixença —que va abordar en alguns casos els fets— i mencionant altres acusats i nous actors en la causa, a més del fet de no presentar-se en cap llista electoral, propicia una sortida de la presó aquest mateix dilluns.

A menys de 12 hores per a l'inici de la campanya electoral podria passar que les maquinàries dels partits estiguessin fent els tràmits per pagar les fiances d'uns i tirar endavant el pla B, sense els seus membres de les llistes actius durant la cursa electoral per al 21-D.

És una incertesa que es resoldrà pels volts de les 10 h d'aquest dilluns, quan el magistrat Pablo Llarena comuniqui la decisió als procuradors. Aquest dilluns no està previst que trepitgin el Suprem ni els advocats, ni els consellers ni els Jordis, que esperaran notícies a les respectives cel·les d'Estremera, Soto del Real i Alcalá Meco.

Possibilitats

Entre les possibilitats que hi ha per sortir de la presó, en cas que s'aixequi la mesura cautelar, i hi ha l'opció que no surtin tots. Pels que tinguin aquesta possibilitat, només podran sortir amb el pagament d'una fiança, la quantitat de la qual tampoc és gens clara ni ha de ser necessàriament similar a la que va pagar Carme Forcadell (150.000 euros) i els membres de la Mesa (25.000 euros).

I un cop surtin, els que ho puguin fer, el magistrat podria dictar mesures cautelars com la retirada del passaport, la prohibició de sortir d'Espanya i les compareixences davant del jutjat.

Els consellers i els líders d'ANC i Òmnium confien en la seva posada en llibertat, atès que divendres passat es van acollir a l'anomenada "via Forcadell" amb l'argument que acaten el 155 de la Constitució.

La fiscalia i l'acusació popular, que exerceix VOX, van sol·licitar al magistrat que mantingués la presó preventiva com a mesura cautelar per a tots ells.

L'ex-fiscal general de l'Estat Consuelo Madrigal i el fiscal de sala Jaime Moreno, encarregats de la causa, entenen que no es donen les circumstàncies per sortir de la presó "davant la gravetat dels fets investigats" i perquè consideren que en aquests moments persisteixen els riscos de fuga, destrucció de proves i reiteració delictiva.

La fiscalia assenyala que "el risc de fuga ha de calibrar-se tenint en compte la gravetat i extensió de les penes que poguessin ser imposades" i l'actual situació del president Carles Puigdemont i dels consellers, que, "seguint un pla preconcebut, són a Brussel·les, pròfugs de la Justícia".

Tampoc veu canvis davant una possible destrucció de proves i posa com a exemple "il·lustratiu" la intervenció de la Policia l'octubre passat quan van impedir que els Mossos d'Esquadra destruïssin documents en una incineradora de Sant Adrià de Besòs (Barcelonès).

Quant a la reiteració delictiva, la fiscalia subratlla que "la fórmula d'acatament del 155 no ha implicat el reconeixement de cap canvi" i afegeix que "en les expressions referides a la Constitució com àmplia i flexible no s'ha pogut inferir un indici de submissió a la legalitat vigent".

Junqueras i els set consellers són a la presó des del 2 de novembre per suposats delictes de sedició, rebel·lió i malversació de fons públics en relació amb el procés independentista a Catalunya, mentre que Sánchez i Cuixart fa més temps que són a la presó, des del passat 16 d'octubre.

El magistrat del Suprem instrueix el sumari obert pel "procés" cap a la declaració d'independència, després d'assumir el passat 24 de novembre la investigació oberta a l'Audiència Nacional contra Carles Puigdemont, els tretze consellers del Govern i els líders d'ANC i Òmnium.

La jutge de l'Audiència Carmen Lamela li va enviar aquesta part del sumari obert al seu jutjat. Llarena la va assumir i la va integrar en el que també investiga la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i altres membres de la Mesa, per fets connexos.