Hores abans que el president a l’exili Carles Puigdemont anunciï si serà el candidat de Junts a les eleccions del 12-M, el magistrat Pablo Llarena, que el persegueix des del 2017 pel procés, ha rebutjat “de pla” la recusació interposada contra ell per la defensa de Puigdemont, i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, que considera que novament ha perdut la seva aparença d'imparcialitat, exigida a tota la professió judicial. La primera crítica, tant d'exconsellers de Junts com d'ERC, és que en una de les seves primeres resolucions, Llarena assegurava que s'incloïa entre els afectats de les actuacions dels polítics catalans, en emprar la primera persona del plural.

A la resolució, comunicada aquest dijous, el magistrat del Tribunal Suprem sosté que l'incident de recusació presentat “no té legitimació i que és extemporani”.  I hi afegeix que és la “setena ocasió” que els polítics —dels quals afirma que estan en "rebel·lia"— presenten un incident de recusació, a través del seu advocat, Gonzalo Boye, per apartar-lo de la causa.

 

Premi dels fiscals

La recusació se sustentava en què l'aparença d'imparcialitat de l'instructor del procés hauria  quedat compromesa en rebre, l'11 de novembre del 2023, un premi de l'Associació de Fiscals (AF), l'associació conservadora i majoritària al col·lectiu, per la seva actuació durant la instrucció a la causa contra els líders independentistes catalans.

“Sense incorporar-se ara nous arguments, cal assenyalar que els recusants ja van objectar la continuïtat d'aquest instructor per l'obtenció d'un premi en escrits de recusació presentats el dia 1 de desembre del 2021. La recusació va ser resolta i desestimada (…) per resolució d'aquesta sala de 14 de febrer del 2022, en atenció a motius d'inadmissió que els recusants desatenen al seu escrit actual”, subratlla el magistrat Llarena. A més de ser la setena recusació, el jutge també destaca que la defensa de Puigdemont i altres encausats han recusat bona part de la sala penal del Tribunal Suprem, incloent-hi el seu president, Manuel Marchena.

Fiscals contra Puigdemont

Cal no oblidar, però, que l'Associació de Fiscals s'ha mostrat obertament contrària a la llei d'amnistia pels fets del procés i ha defensat que Puigdemont sigui investigat per terrorisme a la causa de Tsunami Democràtic, com així ha acceptat finalment l'alt tribunal espanyol, contra el criteri oficial de la Fiscalia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!