El cas de les vacunes als cossos de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya encara porta cua. Malgrat que el Govern va complir les ordres dels jutges i va vacunar en primera dosi tots els cossos dins dels terminis marcats, els sindicats d'aquestes forces de seguretat espanyoles van decidir emprendre accions legals. Ara, el jutjat d'Instrucció número 17 de Barcelona ha admès a tràmit la denúncia, en aquest cas interposada per la Jucil i la Jupol.

El jutge Fernando Luis Criado Navamuel considera com a raonament jurídic que els fets "poden ser constitutius d'un delicte comprès en l'àmbit de l'article 757 en relació al 774 de la llei d'Enjudiciament Criminal, i es procedeix a la incoació de les diligències prèvies". I demana que "els Mossos investiguin els fets i es traslladi la denúncia al ministeri fiscal perquè estimi les diligències que consideri oportunes".

Recordem que tot ve, per part del que defensa la policia, d'un presumpte "delicte de prevaricació contra els drets dels treballadors per part de la Generalitat de Catalunya, i no són suficients les diligències practicades fins ara per formular l'acusació". L'article 757 s'aplica a "l'enjudiciament dels delictes castigats amb pena privativa de llibertat no superior a nou anys, o bé en qualsevol altra pena de diferent naturalesa, bé siguin úniques, conjuntes o alternatives, qualsevol que sigui la quantia o durada".

L'eufòria dels sindicats policials

Aquesta notícia ha estat molt ben rebuda pels qui han engegat tot el procés. Agustín Leal, portaveu de Jucil: "Jucil i Jupol van denunciar els fets a la justícia de Barcelona, que s'estava negant la vacunació a la policia i la Guàrdia Civil. Gràcies a això ja es va activar la vacuna als nostres companys d'aquesta comunitat autònoma. Veiem amb molt bons ulls que el jutge ordeni incoar diligències d'investigació als Mossos a la Generalitat de Catalunya per un presumpte delicte de prevaricació i contra el dret dels treballadors".

Per la seva banda, des del Twitter, diferents delegacions de la Jucil i la Jupol han publicat la notícia i no han amagat la seva eufòria. A tall d'exemple, Jusapol ha anat més enllà i assegura que "es va posar en risc la vida de milers de policies". A més, també desitja que la justícia "actuï amb conseqüència" i, sobretot, "contundència".

TUIT Jusapol

Tuit del sindicat Jusapol

L'inici de la polèmica

Cal recordar que en el seu moment, l'aleshores encara secretari de Salut, Josep Maria Argimon, va replicar, el mateix dia que el TSJC va imposar vacunar aquests cossos, en defensa del seu equip de sanitaris: "Nosaltres som professionals de la salut que vetllem pel bé comú i que tothom es vacuni" i va concloure que li importava "un rave la professió de cadascú" perquè prioritzava donar cura i assistència a tothom. Malgrat tot, l'estratègia de Salut queda en un segon terme i, finalment, es va imposar l'ordre d'un jutge.

A més, des d'un principi, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil no havien presentat les xifres ni les dades dels seus professionals i això va fer que el procés es retardés. Posteriorment, quan van reclamar-ho els sindicats, va coincidir amb la suspensió de la vacuna d'AstraZeneca amb la qual es vacunava a tots els professionals públics. Aleshores, l'arribada de noves vacunes com Pfizer i Moderna, destinades tan sols a grups de més edat, es va redirigir a aquest col·lectiu en bona part, complint el que va dictar un jutge.

Interlocutòria del jutjat de Barcelona

Fotografia principal: vacunació als cossos de la Guàrdia Civil