Un dels primers pols judicials entre les víctimes de Pegasus i el govern espanyol se salda amb aquest darrer fugint d'estudi. Concretament, l'Executiu en funcions de Pedro Sánchez va rebre la sol·licitud de desclassificar informació secreta per investigar la denúncia per presumpte espionatge de dos diputats d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Josep María Jové i Diana Riba, diputat al Parlament i eurodiputada, respectivament. Segons informa El País, la resposta del govern espanyol tanca la porta a desclassificar documents relacionats amb el servei secret, però autoritza que Esperanza Castelerio, directora del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), declari al jutjat. 

La petició de la titular del Jutjat d'Instrucció número 20 de Barcelona responia a la resolució de l'Audiència Provincial de Barcelona on es donava la raó a la defensa de Jové i Riba i va ordenar que se cités com a investigada l'empresa israeliana propietària de Pegasus, NSO Grup, i a Casteleiro. La jutgessa va optar per elevar primer una petició de desclassificació al govern espanyol, sobre la qual l'Executiu ha passat de puntetes. 

La petició conté tres parts. Primer, es pregunta si el CNI disposa de Pegasus. Segon, es reclama la identitat del subministrador del programari i de les condicions amb què s'ha adquirit. Tercer, es pregunta si s'ha fet servir contra Jové i Riba. La resposta del govern espanyol, ara en funcions, es divideix en dos. Per una banda, s'al·lega que no es pot desclassificar la documentació, ja que aquesta podria posar en risc l'activitat del CNI. Però, per altra banda, s'autoritza a declarar Casteleiro. Tanmateix, l'Executiu espanyol tanca la porta a dir si cap dels dos diputats han estat investigats. 

Investigacions de Pegasus que es refreden

El passat juliol, el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, va comunicar al Parlament l'arxiu dels escrits de denúncia que va presentar la Cambra per incompareixences a la comissió parlamentària de Pegasus, incloses les de l'expresident del Govern Mariano Rajoy (PP). 

El Parlament va acordar a finals de juny denunciar davant de Fiscalia aquestes incompareixences a la comissió que investiga l'espionatge a dirigents independentistes, entre les quals també figuren les de l'exvicepresidenta del Govern Soraya Sáenz de Santamaría (PP) i els exdelegats del Govern a Catalunya Maria Eugènia Gay (PSC) i Enric Millo (PP). La Mesa va acordar presentar aquest escrit de denúncia amb el vot a favor de Junts, ERC i la CUP i el rebuig del PSC-Units, segons recull Europa Press.