El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, Manuel García Castellón, ha acordat citar en qualitat d'investigat per presumptes delictes de suborn i revelació de secrets l'expresident del BBVA, Francisco González.

El jutge García Castellón sospita que "la cúpula" del BBVA va consentir la contractació de l'excomissari José Manuel Villarejo per a tasques d'informació i espionatge, en vista del "benefici personal i empresarial" que els podien reportar. González ha estat convocat per al proper 18 de novembre.

Així mateix, ha convocat per a la mateixa data Juan Asúa, assessor de capçalera de l'actual president de l'entitat financera, Carlos Torres, que el desembre del 2018 el va nomenar senior advisor to the chairman, i Eduardo Arbizu, que fins al mes de juliol passat, quan va ser cessat en saber-se la imputació del BBVA, ostentava el càrrec de responsable de Regulació i Control Intern del BBVA, d'acord amb les mateixes fonts.

Petició de la Fiscalia Anticorrupció

La imputació firmada aquest dijous es produeix a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció en el marc de la peça separada número 9 de la causa que investiga les activitats presumptament il·lícites del comissari jubilat, actualment en presó provisional, José Manuel Villarejo, que hauria estat exercint diverses tasques per al BBVA durant més d'una dècada i facturant a canvi una quantitat que s'acosta als 10 milions d'euros.

La investigació d'aquesta peça agafarà així nou impuls a partir de dilluns vinent, quan a més dels esmentats serà cridat a declarar el mateix banc en qualitat de persona jurídica, en una citació que s'ha suspès dues vegades per raons d'agenda del jutjat i relatives a la defensa, i que es materialitzarà el dia 20 de novembre.

Així mateix, el jutge preveu prendre declaració sobre aquest assumpte a persones de l'entorn de Villarejo, com el policia que com a segona activitat treballava per a una de les seves empreses, Antonio Bonilla. Bonilla ja està imputat en altres peces de la causa per la participació que va poder tenir en l'execució dels encàrrecs realitzats per al BBVA, que anaven des de suposades tasques d'espionatge per frustrar l'entrada al banc de la constructora Sacyr fins a frenar la presumpta extorsió d'una associació de consumidors, passant per analitzar la situació de morosos com Martinsa o Prasa.

Una desena d'alts càrrecs investigats

Les indagacions se segueixen a la novena peça separada d'aquesta macrocausa, que ja té 18 línies diferents d'investigació i que es preveu que superarà la vintena abans que acabi l'any, tenint en compte la multitud de projectes i clients del "clan parapolicial" mafiós que hauria estat liderant Villarejo a través de les seves empreses. Villarejo va deixar constància de totes aquestes activitats en els més de 40 terabytes d'informació que li van intervenir quan va ser detingut, el novembre del 2017.

En total, una desena d'alts càrrecs del banc quan es van celebrar aquests contractes han estat cridats a declarar com a investigats a l'Audiència Nacional, inclòs el que va ser CEO de l'entitat, Ángel Cano, i el que en altre temps va ser cap de Seguretat, Julio Corrochano, de qui es presumeix que era l'interlocutor de Villarejo i per a qui el jutge va imposar una fiança de 300.000 euros.

Així mateix, estan investigats la seva substituta en el càrrec, Inés Díaz Ochagavia; el cap de grup a l'equip de Seguretat del banc, Nazario Campo Campuzano; el director de Xarxa Banca Comercial a l'entitat, Ignacio Pérez Caballero; el que va ser cap de Riscos per a Espanya i Portugal i després responsable de BBVA Real Estate, Antonio Béjar González; el membre fins al 2018 del Comitè de Direcció Ricardo Gómez Barredo, i el seu exdirector de Finances, Javier Malagón Navas.

Tots, a excepció de Béjar, que ja ha acudit diverses vegades a l'Audiència Nacional i ha prestat declaració, s'han anat acollint al seu dret a guardar silenci pel secret d'actuacions, que impedeix als afectats saber què s'inclou en la causa contra ells.

No obstant això, el BBVA ha anunciat la seva absoluta disposició a col·laborar amb la justícia, davant de la qual ja hauria presentat un informe forense encarregat expressament per conèixer el detall de les relacions amb les mercantils de Villarejo durant l'etapa sota la lupa, quan presidia l'entitat Francisco González.