Acció  ferma contra un cas de corrupció política i sanitària. El titular del jutjat d’instrucció 3 de Reus ha imposat un total de 23 milions d’euros en fiances  per indemnitzar uns 47 afectats  a Catalunya  i un a l’Aragó per les pròtesis defectuoses de  la marca Traiber. La causa correspon a la peça separada 15 de l’anomenat cas Innova,  causa de corrupció on hi ha implicats excàrrecs de l’Ajuntament de Reus, amb l’alcalde convergent Carles Pellicer,  responsables  de l’empresa Traiber, i una desena de metges.

En concret, el jutge Diego Álvarez de Juan  els dona quinze dies per dipositar aquestes quantitats, de forma solidària,  o dictarà embargaments. Reclama que tres responsables de la societat Traiber, amb Luís Márquez, al capdavant i  l’Agència Espanyola del Medicament aportin 23 milions d’euros; CatSalut i l’ICS, uns 22,5 milions; l’Ajuntament de Reus i la seva empresa pública Sagessa, com a responsable de l’hospital Sant Joan de Reus, 17,5 milions d’euros; la clínica del Remei, dos milions d’euros; la policlínica comarcal del Vendrell, un milió d’euros, entre d'altres. Els inculpats poden presentar recurs d’apel·lació contra aquesta mesura.

Influència política

En la interlocutòria, el jutge exposa que aquesta forma de gestionar els diners i l’administració pública va comportar que el gerent de Traiber declarés que des del 2007 al 2014 l’Hospital Sant Joan de Reus li va comprar “sense cap mena de licitació o  procés d’adjudicació” d'acord amb la contractació pública. “Això certifica una elevada capacitat dels responsables de Traiber per relacionar-se amb les més altes instàncies polítiques en l'àmbit local i autonòmic”, sosté el jutge Álvarez, que aclareix: “Tals circumstàncies per si soles, no tindria cap component criminal, el problema sorgeix quan s’usen aquestes relacions per influir, pressionar en les decisions polítiques amb la finalitat de lucrar-se amb l’adjudicació de contractes”. I assegura que algunes d’aquestes pressions es van estendre a metges de l’Hospital Sant Joan de Reus, com van declarar al jutjat.

El jutge de Reus conclou que Traiber va vendre a hospitals públics o clíniques privades a través del sistema de salut pública o d'asseguradores privades, i els metges “es col·loquen entre ambdós operadors per lucrar-se amb les seves intervencions mèdiques”. En una resolució anterior, el jutge va dictar l’arxivament contra uns quaranta metges, perquè no  hi va veure cap fet il·lícit, i ara en queden una quinzena d'investigats. Els 47 pacients que exerceixen l’acusació particular se’ls van col·locar productes Traiber defectuosos, i les fiances oscil·len a 500.000 euros per persona.

 

Caducats "com iogurts"

En  la resolució, el jutge recull que en l’informe de la Generalitat s'afirma que “Traiber està venent implantes de polietilè caducat” (components de pròtesi per maluc i genoll). Aquests implants  es comercialitzaven estèrils i tenien un termini de validesa de fins a cinc  anys. S’indica que la inspecció va trobar implants fabricats i esterilitzats el 1998, i, per tant, només es podien usar fins al 2003, però s’havien usat fins al 2014, tot  canviant les adhesius informatius.

Amb aquest extrem, el jutge reprodueix les “sorprenents” declaracions d’una treballadora que li deien que “la caducitat d’uns productes és com la d’un iogurt, que encara que estigui caducat te’ls pots prendre deu dies després i no passa res”. Va afegir que quan van començar a caducar-se els productes de polietilè que menys sortien a la venda, no se'ls van deixar destruir per part de la direcció.

 En aquesta peça de les pròtesis caducades del cas Innova, els investigats són encausats per un llarg llistat de delictes, que va des de la prevaricació, la malversació de fons públics, el delicte d'alteració de preus en concurs públics, el tràfic d'influència, el suborn i el deure de perseguir delictes, entre d'altres.

 

Foto principal:  L'Hospital Sant Joan de Reus / ACN