Manuel García-Castellón posa una marxa més a la causa del Tsunami Democràtic i cita a declarar els dos policies que asseguren que van ser ferits el 18 d’octubre del 2019 a la plaça d’Urquinaona durant les protestes del Tsunami Democràtic. El Jutjat d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional prendrà declaració als dos agents en qualitat de perjudicats, després que el seu advocat ho sol·licités el passat 17 de gener. Tanmateix, el magistrat encara no ha fixat una data. Aquesta actuació se suma al reguitzell de maniobres que està fent García-Castellón amb la voluntat de torpedinar l’amnistia. El jutge va mantenir la causa secreta durant quatre anys, un període en el qual no va citar ningú a declarar, i no va ser fins al 6 de novembre de l’any passat que es va donar a conèixer la resolució dels dotze investigats per terrorisme (entre els quals hi ha Carles Puigdemont i Marta Rovira).

Just aquest matí García-Castellón ha confirmat que admet que aquests dos policies siguin acusació particular en la causa del Tsunami Democràtic. Ho van demanar el passat mes de novembre, en un escrit en el qual el seu advocat, José María Fuster-Fabra, qualificava aquells actes com “terrorisme urbà”, i ara el jutge de l'Audiència Nacional ha rebutjat el recurs d’una de les investigades, Marta Molina. La seva defensa, que exerceix la penalista Marina Roig, ja ha anunciat que presentarà recurs a la sala penal de l’Audiència Nacional contra aquesta decisió del jutge.

Els arguments que esgrimeix la defensa dels dos policies ferits, i que ja va plantejar fa un parell de mesos, es remunten a les vuit del vespre del 18 d’octubre del 2019 al voltant de la Prefectura de la Via Laietana. L’agent de Policia Nacional amb TIP 104440 (fins ara, per un error, es parlava del 109440) va patir un fort impacte a la mà que li va causar una greu fractura oberta al radi del braç dret amb desplaçament. Després de diverses operacions, va ser jubilat a l’edat de 45 anys. Per la seva banda, l’agent amb TIP 91464 va rebre un impacte molt fort al costat dret del casc, va caure a terra desplomat, va perdre el coneixement del tot i també va ser jubilat.

Per tots aquests motius, l’advocat dels policies, José María Fuster-Fabra, va reclamar el 17 de gener que García-Castellón cités a declarar els seus clients “en qualitat de perjudicats” en una nova data. El dia de la citació dependrà de l’agenda del jutge Manuel García-Castelló, que s’està erigint en l’actor judicial més combatiu contra l’amnistia.

García-Castellón intenta acorralar Puigdemont per excloure’l de l’amnistia

També avui, Manuel García-Castellón ha fet un pas més en el seu intent d’excloure Carles Puigdemont del perímetre de la llei d’amnistia amb una maniobra que s’ha d’entendre com una rèplica a l’esmena que van pactar Junts, ERC i el PSOE amb la voluntat de blindar encara més el Tsunami. El jutge de l’Audiència Nacional argumenta que no pot “minimitzar” les protestes de Tsunami Democràtic, de les quals “podrien ser partícips els investigats”, i apunta que “el resultat greu que van ocasionar” és “incompatible amb el dret a la vida i la integritat física”. En la seva interlocutòria, el magistrat menciona, explícitament, l’article 2 del Conveni Europeu de Drets Humans, el referent al dret a la vida, que és, justament, l’exclusió de l’amnistia que mantenia la transaccional que van acordar els independentistes i els socialistes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!