Dos agents de la Policia Nacional que asseguren que van ser greument ferits en la protesta del 18 d'octubre de 2019 a la plaça Urquinaona de Barcelona seran acusació particular de la causa del Tsunami Democràtic. Ho van demanar el passat mes de novembre, en un escrit en el qual el seu advocat, José María Fuster-Fabra, qualificava aquells actes com “terrorisme de carrer” i ara el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha rebutjat el recurs d'una de les investigades. Marta Molina, juntament amb el Ministeri Fiscal, al·legava que aquests fets no eren imputables al Tsunami, sinó als CDR i que, per tant, no es podien vincular a la seva causa.

Tanmateix, García-Castellón replica que el Tsunami no va ser “un «convidat» de pedra a les mobilitzacions que van sacsejar diferents ciutats de Catalunya, i que van tenir com un dels seus escenaris més cruents els fets que es van desencadenar a la Via Laietana i a la Plaça Urquinaona de Barcelona”. Per aquest motiu, el jutge sosté que aquest argument no pot servir per eximir de cap responsabilitat el Tsunami perquè “la presència dels uns” no desplaça totalment “la responsabilitat dels altres”. El magistrat recorda que en la providència del 6 de novembre ja va asseverar que Tsunami havia anunciat la convocatòria d'una vaga general aquell dia a les xarxes socials i va argüir que va ser, justament “sota la cobertura d'aquesta vaga”, que “es van produir greus alteracions de la pau social i de l'ordre públic”.

En l’escrit que van presentar fa dos mesos els dos policies, el seu advocat situava els fets a les vuit del vespre del 18 d’octubre del 2019, mentre protegien la Prefectura de la Via Laietana. El primer agent (TIP 91464) va rebre un impacte molt fort d'un objecte llançat pels manifestants que li va colpejar el costat dret del casc, el va fer caure a terra i li va fer perdre el coneixement. Els companys el van evacuar a l’hospital. Per la seva banda, el segon agent (TIP 109440) relatava que va rebre un impacte molt fort a la mà i va patir una fractura greu oberta en el radi del braç dret amb desplaçament. Tots dos han estat jubilats. Davant d'aquesta explicació, el jutge considera que la instrucció “ha d'indagar” si aquestes greus lesions són “objectivament imputables” a l'acció del Tsunami Democràtic i els seus organitzadors.

 

Una conversa entre Puigdemont i un dels investigats

Així mateix, en la seva interlocutòria, Manuel García-Castellón explica que els indicis apunten a una participació del Tsunami Democràtic en els fets d'aquell dia i indica que resulta “especialment cridanera”, com a indici incriminador, una conversa entre el president Carles Puigdemont i Josep Capmajó, un dels investigats. El magistrat afirma que Puigdemont “sembla assumir la possibilitat que es poguessin haver produït víctimes mortals i la seva capacitat, en tant que ostentava el domini de l'acció, de frenar aquesta possibilitat”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!