Primera condemna a un independentista de 29 anys, que té pendent un segon judici. L’Audiència de Barcelona ha condemnat a un any i sis mesos de presó Brian Bartés per un delicte d’atemptat contra l’autoritat, a  més de pagar una multa de 270 euros per un delicte lleu de lesions a un agent dels Mossos, durant la protesta de Tsunami Democràtic, el 18 de desembre de 2019, en els voltants del Camp Nou, en el partit del Barça Madrid, per protestar per la sentència del Suprem als líders catalans. El tribunal  afirma que no li aplica l’agreujant  d’usar un objecte perillós i sí l’atenuant de reparació del dany (en dipositar al jutjat 500 euros per a l’agent), però no li rebaixa la pena al mínim en considerar que “l’agressió va ser per l’esquena d’un agent quan tractava de refugiar-se en una furgoneta d’una actuació grupal, de la qual es va servir l’acusat per donar-li una puntada de peu a les lumbars, amb major impunitat”, a més de picar a la cama d’un segon i tirar un objecte. La sentència no es ferma i es pot presentar recurs d’apel·lació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Bartes s’ha d’afrontar a un segon judici el maig vinent, en què la fiscalia li demana un total de sis anys de presó per protagonitzar una protesta contra el  Consell de Ministres que es va fer a Barcelona, el 2018.  El gener passat, Bartés, la seva advocada Norma Pedemonte, i integrants del seu grup de suport van denunciar que després de ser processat pel cas de Tsunami, la policia catalana va  revisar imatges emmagatzemades de protestes anteriors i el va descobrir en la protesta d’un any anterior. El fet que la policia guardi imatges de protestes per enxampar activistes ha estat denunciat diversos cops per Alerta Solidària i la CUP.

 

 

Fets

En la resolució sobre la protesta convocada per Tsunami, difosa avui, la secció setena de l’Audiència exposa que “ha quedat acreditat que l’acusat va llançar un objecte no determinat cap als agents, sense que els impactés” als agents de les brigades mòbils dels Mossos, que  controlaven la protesta convocada per Tsunami al Camp Nou.  Hi afegeix que els agents anaven tots uniformats i que després  Bartés es va dirigir a un dels agents i “li va pegar una puntada de peu a la lumbar, va perseguir un altre agent, que va relliscar i va caure a terra, moment que l’acusat li va donar una puntada de peu a les cames i va marxar corrents”. El jove va ser detingut després a Travessera de les Corts. El tribunal dona plena credibilitat als tres agents que van veure l’agressió, mentre el jove assegurava que se li havien tirat a sobre i li havien trencat les ulleres. Totes aquestes accions “excedeixen  dels límits de qualsevol dret, en aquest cas, l’exercici legítim de manifestació que no es discuteix”, afirma la magistrada  Ana Rodríguez, ponent del tribunal, que afegeix que: “va menysprear i obstaculitzar l’actuació dels agents de l’autoritat quan es trobaven en l’exercici de les seves funcions, que retrocedien davant l’avançament dels manifestants.”

No desordres

Amb tot, el tribunal dona la raó a l’advocada de Bartés i  l’absol del delicte de desordres públics, pel qual demanava  que fos condemnat un agent dels Mossos, que inicialment era defensat per la Generalitat, que es va retirar  del procés, i el mosso ho va fer amb un advocat particular. “No hi ha cap prova que hagi acreditat que l’acusat hagi participat d’alguna manera  en les algarades”, que es podrien haver produït el 18 de desembre de 2019, amb la crema de contenidors.

El gener passat,  el grup de suport de Brian Bartés es va concentrar davant del Palau de Justícia de Barcelona per denunciar el seu judici. El més insòlit de la roda de premsa va ser quan una agent judicial li va notificar al carrer la data del segon judici, el 12 de maig, per la protesta del Consell de Ministres del 2018, causa per la qual la fiscalia li demana sis anys de presó, quatre per desordres públics i dos anys per atemptat contra l’autoritat.