El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha sol·licitat a la família Pujol els informes mèdics que acreditin la demència recentment al·legada per Marta Ferrusola, dona de l'expresident Jordi Pujol, per la qual reclama ser eximida de la causa on està processada al costat del seu marit i fills. Els advocats de Marta Ferrusola van proposar que un metge forense l'examini i, una vegada es determini que no està en disposició de ser jutjada pels motius de salut al·legats, s'arxivi la causa respecte a ella.

Però abans d'acordar aquesta diligència, el magistrat instructor del cas a l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, ha demanat a la família que lliurin els informes mèdics que acreditin la demència perquè el forense els analitzi, segons han informat a Efe fonts jurídiques. 

La defensa dels Pujol va presentar un informe de la unitat de neurologia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona que certifica que Ferrusola pateix Alzheimer des del 2018, malaltia que s'ha vist agreujada per un accident domèstic el passat mes d'agost.

Confinats amb Covid

Fa dues setmanes també es va saber que el matrimoni Pujol Ferrusola es trobava confinat al seu domicili després d'haver donat positiu per coronavirus. El juliol passat, l'anterior jutge del cas, José de la Mata —actualment destinat a l'Haia— va acordar el processament del matrimoni i dels seus set fills per organització criminal, blanqueig de capitals, delictes contra la hisenda pública i falsedat documental per "obtenir multimilionaris beneficis il·lícits mitjançant activitats falsàries i corruptes".

La família Pujol va formular recurs contra aquesta decisió, a la qual cosa es va oposar la Fiscalia Anticorrupció; actualment s'està en espera del que decideixi l'Audiència Nacional.

En la interlocutòria en què el jutge va proposar jutjar la família, va considerar acreditat que els Pujol Ferrusola van aprofitar la seva posició privilegiada d'ascendència en la vida política, social i econòmica catalana durant decennis, "per acumular un patrimoni desmesurat, directament relacionat amb percepcions econòmiques derivades d'activitats corruptes". 

Antecedents del cas Pujol

De la Mata investiga l'origen dels diners andorrans de la família Pujol. L'expresident de la Generalitat va admetre el 2014 que la seva dona, Marta Ferrusola, i els seus set fills tenien uns 4 milions d'euros a la Banca Privada d'Andorra. Segons la versió de Pujol, procedien d'una herència del seu pare, Florenci Pujol, que no es va declarar a Hisenda durant més de 30 anys.

La justícia espanyola no va donar credibilitat a la versió de Pujol i sospita que els diners andorrans tenen orígens il·lícits. L'Audiència Nacional investiga tots els membres de la família com una organització criminal acusada de frau fiscal i blanqueig de capitals. El cas va començar amb la causa contra Jordi Pujol Ferrusola, el primogènit, i la seva dona, que data del 2012.

De fet, Jordi Pujol Ferrusola va estar mig any a la presó acusat d'haver estat intentant ocultar el seu patrimoni fins i tot durant la investigació en una trama internacional de blanqueig de capitals. De la Mata ha obert diverses línies d'investigació per determinar l'origen dels diners, entre les quals una hipotètica vinculació de la fortuna dels Pujol amb el cas Grand Tibidabo.