El jutge de vigilància penitenciària de l'Audiència Nacional ha concedit a l'extresorer del PP Luis Bárcenas el tercer grau penitenciari, que li havia estat denegat el 31 de juliol de l'any passat. En aquell moment, el jutge va desestimar la petició de Bárcenas, que ha complert més de la meitat de la pena imposada (va ser condemnat a 29 anys de presó en el seu primer judici del cas Gürtel però amb un compliment màxim de 12). En aquest moment, el jutge va considerar que no es donaven "les característiques personals i penitenciàries que permetien una vida en semillibertat en atenció a la versatilitat delictiva, gravetat dels fets i llunyania en dates de compliment", segons l'acte.

Fins ara, Bárcenas estava en un règim de semillibertat que li permetia sortir per anar a treballar i dormir al centre d'inserció social (CIS) Victoria Kent de Madrid. L'extresorer del PP gaudeix de permisos des de març de 2021 i ha participat en un programa de reinserció de delinqüents econòmics. Precisament el mateix dia que li va ser denegat el tercer grau a Bárcenas, el jutge va concedir la semillibertat a la seva esposa, Rosalía Iglesias, condemnada a gairebé tretze anys pel mateix cas. 

Encara que la nova classificació no li suposarà, per tant, canvis en aquest horari ―tret que el centre decideixi aplicar-li després del seu pas a tercer grau el control telemàtic mitjançant la instal·lació d'una polsera, per la qual cosa ja no hauria d'anar al centre ni a dormir―, la decisió del departament de Fernando Grande-Marlaska sí que li suposarà altres millores a curt i mitjà termini. Per exemple, podrà gaudir de 48 dies de permís a l'any davant els 36 dies actuals. A més, a partir de setembre estar en tercer grau li permetria aspirar a la suspensió de la pena i, amb això, a la llibertat condicional.

El mes de gener de 2023, ara fa poc més d'un any, el jutge va concedir la semillibertat a Bárcenas. L'exsenador popular estava fins ara autoritzat a sortir entre les 7:30 del matí fins a les 23:00 hores, a més de poder passar els caps de setmana i els festius a casa seva. Aquestes condicions les va  aconseguir gràcies a poder justificar davant la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries que tenia un treball com a comptable en una empresa del seu fill, cantant i líder de la banda Taburete. A més, Bárcenas també estava apuntat com a voluntari en un menjador social regentat per un orde religiós.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!