Un jutge ha portat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el diputat de Junts per Catalunya Francesc de Dalmases perquè l'investigui per diversos delictes. En concret, volen investigar si presumptament va lucrar-se amb més de 224.000 euros procedents de subvencions per a cooperació de la Diputació, la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona.

En l'exposició raonada que ha remès al TSJC, el titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, demana investigar Dalmases per malversació, prevaricació i tràfic d'influències, davant els indicis que va tractar d'obtenir fons públics amb ànim de lucre a través les entitats Igman i CATmón, afins a CDC, entre els anys 2014 i 2017.

 

 



La investigació contra Dalmases deriva de la causa per presumpte desviament de fons públics per a cooperació de la Diputació de Barcelona, en la qual estan imputades prop de 50 persones i que va donar motiu a l'operació policial en la qual l'octubre passat van ser detinguts empresaris i exmembres del denominat "estat major" de l'1-O, acusats d'aprofitar els seus contactes polítics per afavorir els seus negocis. En la peça també està investigat Víctor Terradellas, exdirigent de CDC, i altres cinc persones.

Francesc Dalmases Junts acto Granollers campaña eleccionesImatge: El diputat de Junts per Catalunya, Francesc de Dalmases, durant la campanya / ACN

De Dalmases denuncia la situació

El mateix diputat ha denunciat a través de Twitter irregularitats del cas. "Fa tres anys que un jutge m’investiga de forma prospectiva, fraudulenta, és a dir, sense poder-ho fer. Va demanar al fiscal que informés si procedia traslladar la causa al TSJC, a veure si així em podia imputar. Ahir la Fiscalia va informar desfavorablement i ha dit que ‘no procede’ i no li dona suport. L’informe del fiscal no és vinculant i sí preceptiu i, tanmateix, el jutge del Volhov i les criptomonedes, el de la trama russa del procés, ha decidit continuar la persecució", ha explicat a través de les xarxes.

"Ni la Fiscalia es creu aquesta causa, però el jutge persevera. Ni entre ells es posen d’acord, però el mal ja està fet i continua. I soc on era: plantant-los cara i orgullós de la feina feta", ha conclòs.

TUIT dalmases

Subvencions irregulars

Dalmases va ser fundador de la fundació CATmón i president de l’associació Igman, entitats que entre els anys 2013 i 2016 van rebre 1,2 milions en subvencions públiques de la Diputació de Barcelona. La Guàrdia Civil sosté que hi ha greus errors en la tramitació i execució d’aquestes subvencions, que s’haurien destinat part dels fons a finançar accions polítiques, de comunicació, de participació i d’internacionalització del procés sobiranista.

Segons els informes, hi ha diverses factures a nom de Dalmases que van ser cobrades abans que fossin expedides. El jutge, segons el rotatiu, també sospita de determinades justificacions de viatges i d’altres pagaments. La Guàrdia Civil sospita que el diputat de JxCat va aconseguir 320.000 euros en subvencions suposadament fraudulentes per a CATmón i Igman amb factures duplicades i improcedents.

Imatge principal: El diputat de Junts per Catalunya, Francesc de Dalmases / ACN