L’empresari Oriol Soler, editor i director general de Som, va ser una de les persones que van viure en primera persona els dies que van portar a la declaració d’independència del 27 d’octubre del 2017. Soler ha explicat avui que durant els dies previs a la declaració es va confirmar des de Madrid que hi hauria violència.

En una entrevista a El món a Rac1, ha assegurat que "l’Estat havia decidit anar a la guerra i l’empresonament de Sànchez i Cuixart formava part d’aquesta guerra. A partir de l’1 d’octubre, l’Estat s’organitza i comença una guerra i ens ensenya que, com continuem, ens matarà”.

Soler ha recordat que el mateix dia 1 d'octubre hi va haver opinions contràries sobre si calia aturar el referèndum o continuar amb la seva realització. Com és sabut, el referèndum va tirar endavant, però Soler ha assenyalat que “el fet que l’Estat estigués disposat a fer servir la sang per aturar el que vingués, va condicionar de forma definitiva el que va passar entre el dia 1 i el 27”.

En tot cas, Soler relata que el mateix dia del referèndum “hi ha una reunió a Palau en què una persona molt important proposa aturar el referèndum i diu: ‘Aturem el referèndum perquè aquests ens mataran’. Una altra persona diu que, si hi ha morts, no és responsabilitat seva. I una tercera persona més important dona la raó a la primera i diu: ‘Nosaltres no ho hem explicat això, hem explicat la revolució dels somriures, no vam dir que hi hauria sang’. I aquí s’obre un debat. No s’atura perquè es considera que és el més raonable”.

“El mateix debat que comença el dia 1, acaba el dia 26. Una part de la gent que hi ha allà pensa que hem d’anar fins al final per donar un cop de puny sobre la taula, i hi ha una part de la gent que creu que no estàvem preparats per aquest nivell de guerra i que hem de parar per recuperar forces. A les dues posicions hi ha gent d’ERC i gent de Convergència”, ha afirmat

"L'Estat va començar una guerra"

Així mateix, l’empresari recorda que l’Estat “va començar una guerra”, i que en aquesta guerra, “el component mediàtic va tenir molta importància”, en especial en aspectes com “el tractament de la fugida d’empreses o la creació de la por i el pànic sobretot entre la gent que no és independentista”, i de fet, ha assegurat que el 21-D va haver-hi votants, en referència concreta als de Ciutadans, que “van votar per un sistema de repressió molt concret, que vol que acabem a presó”.

Soler també ha assegurat que “amb gent a la presó i amb exiliats, sembla una frivolitat que jo digui que tinc por”, però ha afirmat que aquesta era “l’estratègia de l’estat espanyol”. “Hi ha hagut moments que ens han volgut fer passar por”, ha afegit, per recordar que “hi havia un helicòpter tot el dia sobre del Pati dels Tarongers i hi havia informes i trucades que ens deien que anaven a per nosaltres”.

Urnes de sobres

Quant a la realització del referèndum, Soler ha assegurat que estava convençut que “hi hauria urnes, paperetes i sistema informàtic”, perquè tot “estava mil·limètricament organitzat de forma molt complexa, preveient molts escenaris”. Així, ha assegurat que “el cens universal no s’improvisa” i que hi hagués gent defensant les escoles tampoc va ser improvisat.

“Hi havia les urnes que no es van fer servir, les urnes que es van fer servir, i hi havia unes altres urnes”, ha afirmat, per afegir que “en el camp informàtic, hi havia el CTTI, hi havia un sistema informàtic i una altra alternativa”.

Cap negociació, només mentides

Finalment, Soler ha assegurat que no va haver-hi cap tipus de negociació entre els governs català i espanyol, “perquè l’Estat és un mentider compulsiu” i perquè ningú va donar garanties al president Puigdemont. “Una vegada més ens tornen a enganyar, com el dia 10 d’octubre que es va aturar la declaració d’independència per obrir la porta a una negociació”.

Soler, que s’ha mostrat més partidari d’anar a eleccions, considera que a un any vista ha valgut la pena el que va passar perquè “hem plantejat el problema a Espanya i hem plantejat el problema al món” i “hem après moltes coses”, també les que “hem fet malament”. “La cosa més dolorosa que hem fet malament és no veure que hi ha una part molt important de la població que no vol la independència i que va tenir por”, ha afegit, per reblar: “No vull la independència amb un 40% de la població espantada. Tenim l’obligació de convèncer més gent i ser molt més empàtics amb la gent que té por”.

Soler va formar part de l’anomenat ‘estat major’ del procés, el nucli dur de Carles Puigdemont que el va assessorar en l’organització de l’1 d’octubre, a més de ser cap de campanya del 9-N i també de Junts pel Sí.