El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, Manuel García Castellón, ha citat divendres vinent en qualitat d'investigat a l'exsecretari d'Estat de Seguretat en el Ministeri de Jorge Fernández Díaz, Francisco Martínez, per la seva possible implicació a 'Kitchen' un operatiu parapolicial que s'hauria sufragat amb fons reservats i l'objectiu del qual seria sostreure informació sensible del PP al qual va ser el seu tresorer, Luis Bárcenas, per ocultar-la-hi a la justícia.

Segons ha avançat eldiario.es i ha confirmat Europa Press en fonts jurídiques, Martínez ha estat convocat aquest divendres a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció, que investiga aquest assumpte a la peça secreta separada número 7 de la macrocausa Tándem sobre les activitats il·lícites del comissari jubilat i a presó provisional José Manuel Villarejo.

Es tracta del primer càrrec polític cridat a declarar com investigat per aquest assumpte. Des que el 2018 s'iniciessin les indagacions, les actuacions s'han dirigit ja contra el màxim comandament de la policia en aquella època, el Director Adjunt Operatiu (DAO) Eugenio Pino, així com els seus adjunts i diversos comissaris i inspectors, inclosos el mateix Villarejo i el que fos cap de la Unitat Central de Suport Operatiu, Enrique Garcia Castaño.

Precisament, en una de les seves últimes compareixences sobre aquest assumpte, García Castaño va aportar a la causa el contingut de dos mòbils sostrets a Luis Bárcenas en el context de l'operatiu que ell mateix va bolcar en un ordinador portàtil adquirit expressament per poder mostrar la informació a Francisco Martínez, tal com van informar fonts presents en aquell interrogatori.

Fons reservats

García Castaño va jugar a més un altre paper en aquell desplegament. Ell personalment va entrar al despatx de la dona de Bárcenas per buscar uns discos durs, fent-se passar per un client que portava un crucifix a restaurar. Segons el seu testimoni, no va tenir sort. Va intuir que potser un altre dels comissaris imputats, Andrés Gómez Gordo, ja se'ls hauria emportat.

Però la peça clau va ser Sergio Ríos, el xofer de Bárcenas. Va ser captat per Gómez Gordo a raó de 2.000 euros al mes dels fons reservats durant els dos anys que es va mantenir l'operatiu. Els rebuts d'aquells pagaments estaven en poder de Villarejo i tenien reflex als arxius del Ministeri de l'Interior, que després de desclassificar l'operatiu, va remetre els documents que va trobar a l'Audiència Nacional.

L'ex UCAO sempre ha afirmat que es tractava d'un operatiu legal per buscar fons ocults i testaferros que Bárcenas hauria estat ocultant a la justícia. També ha negat, com va fer al seu dia Eugenio Pino, que tingués el nom de 'Kitchen', l'apel·latiu que hauria donat Villarejo a l'assumpte perquè deia que Ríos semblava un cuiner.

Hi ha un factor més i és que al llarg d'aquests mesos d'indagacions són alguns els implicats que han assenyalat a Martínez com a responsable dels fons reservats i com la persona que estava al corrent de l'operatiu, bé directament per Villarejo, bé sent informat per Eugenio Pino. El llavors Director General de la Policia Ignacio Cosidó, un càrrec polític intermedi entre la secretaria d'Estat i el DAO, no ha estat imputat ni cridat a declarar.