La instrucció contra el president Jordi Pujol va concloure ja fa mesos, però, tot i això, el jutge Santiago Pedraz ha reclamat noves dades bancàries a Andorra d'un presumpte testaferro d'un dels fills de l'expresident i d'una fundació suposadament usada per ocultar fons. Segons avança ElPeriódico i ha confirmat ElNacional.cat, tot i la fi del procés contra la família Pujol, encara s'estan practicant diligències judicials per esclarir el 'cas Pujol'. Pedraz ha insistit en la resposta del cas de dues comissions rogatòries que encara no han arribat i la Fiscalia insisteix en elles. El jutge sosté en la interlocutòria que ha tingut accés el rotatiu, que en els documents reemesos per les autoritats andorranes a propòsit de les diverses comissions rogatòries internacionals acordades no consta la recepció de la informació sol·licitada en aquests dos casos. La defensa ha assegurat en declaracions per ElNacional.cat que presentarà un recurs contra la demanda d'aquesta informació.

El jutge instructor Pedraz ha fet cas a la insistència de la fiscal Belén Suárez i ha reclamat a Andorra més dades sobre el suposat entramat dels Pujol. "Les diligències ara interessades resulten pertinents, necessàries i proporcionades als fins de la present instrucció" i la "indagació dels fets", assegura la resolució. Si arriben aquests documents, s'incorporaran a la causa en el judici.

 

Amb aquesta petició el jutge torna a demanar a les entitats financeres amb seu a Andorra, Andbank, Crèdit Andorrà, Banc de Sabadell d'Andorra i Banca Privada d'Andorra, informació sobre els comptes oberts en les que figuri com a titular o apoderat Francesc Robert Ribes, l'exdirector de la televisió andorrana, al que els investigadors vinculen amb el fill més gran del president, en Jordi Pujol Ferrusola.

Hisenda torna diners als Pujol

Hisenda haurà de tornar 1,7 milions d'euros a la família Pujol Ferrusola, segons els seus assessors. És un dels efectes directes de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que tomba la llei de l'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro que establia l'obligatorietat de declarar els béns a l'estranger. En la resolució, el tribunal europeu precisa que no és ajustat a dret la no prescripció d'un acte, com fixava la llei del PP, i que aquesta aplicava sancions “desproporcionades”, segons la resolució. S'assegura que aquesta resolució també beneficiarà Joan Carles I, que un cop tancat el procés penal contra ell ara se li podrà tancar la reclamació per via administrativa.

Marta Ferrusola i quatre dels seus set fills (Marta, Mireia, Pere i Oleguer) van declarar que tenien diners no declarats a Andorra i van fer una declaració complementària (coneguda com a model 720), el 10 de juliol de 2014, quan es va publicar un foto del seu compte al banc BPA, ordenat de forma il·legal per la policia patriòtica del PP, segons han confessat alguns dels seus autors, recentement. La família va pagar la meitat dels diners que tenien: uns 1.700.000 euros. La defensa dels Pujol Ferrusola, exercida pel penalista Cristóbal Martell i l’advocat Albert Carrillo, ja va fer constar en els recursos a Hisenda i en els tribunals econòmics que aquests diners es pagaven de forma cautelar, però que no hi havia cap irregularitat, perquè eren diners que tenien a Andorra feia més de 20 anys, arran de la deixa que l’avi Florenci va dipositar per a ells, i, per tant, la suposada irregularitat administrativa estava més que prescrita (són 4 anys). Inicialment, el compte va ser obert l'any 2000 a la Banca Reig (actual Andbank) i es va tancar el 2010, amb un únic ingrés de 307 milions de pessetes (1,8 milions d'euros). En ser convidats a marxar d'Andbank, van passar al banc BPA.

A més, la defensa dels Pujol Ferrusola detalla que en les reclamacions a Hisenda van afegir que tenien coneixement que la Comissió Europea obligava a canviar aquesta norma a l’estat espanyol, i com no ho va fer, el va denunciar finalment, el desembre del 2019, i avui s’ha conegut la resolució del TJUE. Fins ara, els tribunals administratius no han volgut donar-los la raó, tot assegurant que la família de l'expresident de la Generalitat té un procediment penal obert i per això no els ha acceptat, fins ara, el retorn dels diners