El jutge del cas Neurona, Juan José Escalonilla, ha arxivat la línia d'investigació dels sobresous a Unidas Podemos al no "apreciar indiciàriament irregularitat alguna", segons ha avançat El Confidencial. Així doncs, el magistrat ha arxivat aquesta part del cas que afectaven la gerent de la formació, Rocío Esther Val, i el seu tresorer, Daniel de Frutos, entre altres.

Tot i aquest arxivament, el jutge Escalonilla tirarà endavant les altres investigacions com la que se centra en el contracte subscrit amb la consulta Neurona per a les eleccions espanyoles del 28 d'abril del 2019 o la que investiga una possible administració deslleial amb l'anomenada caixa de solidaritat del partit.

A la denúncia, l'antic responsable dels serveis jurídics, José Manuel Calvente, va indicar que aquestes pujades dels sous es realitzaven afegint als salaris base "dos complements salarials mensuals que no constaven a les taules salarials del partit". "Un complement de coordinació per import de 210,32 euros i un complement de coordinació executiva per import de 400 euros mensuals, que sumen una pujada salarial mensual de 610,32 euros", va detallar.

El denunciant va assegurar que els principals implicats en aquesta línia d'investigació del cas, Val i De Frutos, es van convertir en els treballadors del partit "amb la nòmina més voluminosa". El tresorer va cobrar complements mensuals que afegien 820 euros al seu salari. Al final, la seva nòmina quedava en 3.202 euros bruts en 12 pagues.

Al febrer, el titular del Jutjat d'Instrucció número 42 de Madrid va reclamar a Unidas Podemos que concretés de manera urgent si el partit tenia coneixement d'aquests suposats sobresous que haurien cobrat alguns dels seus càrrecs. El jutge instructor volia saber si la pujada va ser acceptada pel consell encarregat d'aquesta coordinació i que se li presentés còpia de l'acta de l'esmentat òrgan.

La línia principal

Sobre la línia principal de la investigació, el magistrat manté en aquest punt, l'únic al qual la Fiscalia dona suport a investigar, que existeixen indicis que es van fabricar uns contractes per pagar 363.000 euros a la companyia i desviar així aquests diners. Podemos repeteix, en canvi, que els treballs abonats es van fer i ha aportat vídeos elaborats pels empleats de la societat mexicana.