La jutge en cap del tribunal del districte de Califòrnia Judge Phyllis Hamilton ha acceptat a tràmit la demanda de WhatsApp contra NSO, l'empresa israeliana que va vendre el programa Pegasus, el qual va servir per espiar diversos dirigents independentistes com el president del Parlament, Roger Torrent, o el líder republicà a Barcelona, Ernest Maragall.

En una resolució judicial, la jutge Hamilton ha assegurat que els arguments de l'empresa NSO sobre que "no tenia cap paper" en l'elecció de persones per espiar no l'han convençut. Per contra, la jutge ha afirmat que sospita que NSO "va tenir algun paper" en la classificació de les víctimes "inclús si [el programa] estava sota la direcció dels seus clients".

Roger Torrent ACN

El president del Parlament, Roger Torrent, s'ha querellat contra l'exdirector del CNI pel presumpte espionatge | ACN

El procés contra l'empresa, provocada per aquest programa que també s'ha utilitzat per perseguir periodistes a l'Índia i activistes als Marroc, entrarà ara en la fase documental.

Seguretat i privacitat

L'empresa de missatgeria, ara propietat de Facebook, s'ha mostrat satisfeta amb la decisió: "Confirma que WhatsApp podrà obtenir documents rellevants i altra informació sobre les pràctiques de l'NSO".

La magistrada també ha constatat que el fet que algú va enviar codis maliciosos als servidors de WhatsApp no semblen admetre discussió, sinó que el que cal descobrir és si el culpable és l'empresa o els seus "clients sobirans", en referència als països que van comprar el programa.

Per la seva banda, el Grup NSO ha defensat que "només ven programes espia a governs i agències policials per seguir terroristes i delinqüents". L'empresa també ha acusat els defensors de la privacitat "d'ignorar un greu problema que tenen les agències de tot el món: la proliferació d’aplicacions de comunicacions xifrades com WhatsApp, que segons argumenta, ha facilitat que els terroristes i altres delinqüents s'escapin".

En un comunicat, l'empresa ha afegit que "el seu equip jurídic està analitzant la decisió del tribunal". "Així que no estem en posició de comentar els detalls. La nostra tecnologia és utilitzada per salvar vides i prevenir el terrorisme internacional, i estem convençuts que la nostra conducta és legal", ha reivindicat.