El jutjat d’instrucció número 1 de Tarragona manté les acusacions contra l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros (PSC) i catorze persones més -entre les quals l’actual regidora Begoña Floria i l’exregidora Victòria Pelegrín- pel cas Inipro.

Després de tancar la instrucció, el jutge considera -a l’espera dels escrits de l’acusació- que l’alcalde podria haver incorregut en delictes de malversació, prevaricació, suborn, alteració de preus en concurs públics, falsedat documental, tràfic d’influències, frau i abús en l’exercici de la funció pública.

Aquest dijous el jutge ha fet pública la interlocutòria, contra la qual s’hi pot presentar recurs de reforma i subsidiari d’apel·lació. La defensa de l’alcalde ha confirmat que recorrerà la decisió perquè insisteix que és innocent.

Per la seva banda, la CUP, que actua com a acusació popular, ha sol·licitat la dimissió de Ballesteros perquè veu demostrada l’actuació “de cacic” de l’alcalde i del PSC.

El cas gira sobre el contracte subscrit l’any 2010 entre l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) i l’empresa Inipro, i que es va prorrogar al marge de la normativa de contractació durant els anys 2011 i 2012. 

Tot i que els serveis de Secretaria i Intervenció municipals van advertir fins a set vegades de la il·legalitat de la contractació, els expedients elaborats pels serveis tècnics apuntaven a la conveniència d’abonar les factures presentades per l’empresa, atès que havia realitzat els treballs. Aquest és el motiu, segons ha defensat sempre l’alcalde, que el va dur a signar els decrets per tal d’abonar 21 factures, amb un import de 215.000 euros.

 

Segons el jutge, però, els treballs no s’han acreditat i “el negoci es va teixir per realitzar activitats en benefici del PSC”. Segons ell, l’empresa Inipro va ser l’instrument utilitzat pel partit “perquè persones determinades, afiliades o simpatitzants, realitzessin de forma remunerada activitats de naturalesa política a càrrec dels pressupostos municipals”.