"La normativa penitenciària no imposa l'obligació del condemnat de penedir-se ni que es declari culpable i que prescindeixi de la seva declaració d'innocència". És la demolidora frase de l'escrit del jutjat de vigilància penitenciària que rebat amb contundència un dels arguments principals als quals addueix la Fiscalia per oposar-se, dia sí, dia també, als permisos que es van atorgant als presos independentistes. Exposa, a més, que és "legítim" defensar el dret a l'autodeterminació i recorda que aquest "pensament polític" forma part del "programa de diversos partits actius a Catalunya". 

La jutgessa deixa clar que no hi ha motius per denegar a l'expresident de l'ANC una sortida ordinària de 72 hores, que Lledoners va avalar el passat 16 de gener. Tampoc no compra el raonament del fiscal segons el qual no és aconsellable permetre que els presos del procés puguin anar gaudint de permisos puntuals perquè no s'han sotmès a cap tractament per reeducar-se. Afirma, en aquest sentit, que "no és obligatori". És més, afegeix que en aquest cas, "la col·laboració de l'intern -Jordi Sànchez- és total en totes les activitats, entrevistes amb l'equip tècnic i cursos pautats" i que "el seu grau de col·laboració amb diversos professionals i i d'ajuda a la resta d'interns és rellevant". 

Davant d'aquesta afirmació, l'escrit constata que si no s'ha sotmès "a un programa específic de tractament per al delicte de sedició" és perquè el centre "no disposa d'un programa" d'aquestes característiques, ja que "en l'actual administració penitenciària moderna del SXXI no existeix tal protocol". I pica el crostó a la Fiscalia retraient-li que "no es pot pretendre canviar o modificar el pensament o la ideologia política de l'intern" de seguir defensant el dret d'autodeterminació pacíficament i sense violència. Fer-ho, diu, "atemptaria contra els més elementals drets fonamentals". 

Així mateix, s'argumenta com a aspecte positiu "l'actitud favorable de l'intern en assumir la responsabilitat dels fets delictius i ser conscient que s'hauria d'haver actuat d'una altra manera".