El jutge de l'Audiència Nacional Diego De Egea no troba indicis que acreditin que les quatre persones que acompanyaven el president Carles Puigdemont, quan va ser detingut a Alemanya el mes de març passat, poguessin haver incorregut en un delicte d'encobriment i té previst arxivar la causa aquesta mateixa setmana, segons informen fonts jurídiques a Europa Press.

Els investigats són els agents dels Mossos d'Esquadra Xavier Goicoechea Fernández i Carlos de Pedro López, el professor de la Universitat de Barcelona Josep Lluís Alay, i l'empresari Josep Maria Matamala, que anaven al cotxe amb el qual Puigdemont intentava tornar a Brussel·les des de Finlàndia quan el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va reactivar l'ordre europea de detenció contra ell.

La Policia Nacional va cursar denúncia contra els quatre per un possible delicte d'encobriment, fet que va motivar que la Fiscalia de l'Audiència Nacional incoés diligències d'investigació.

El cas va recaure sobre De Egea, jutge de reforç del Jutjat Central d'Instrucció número 6, que va citar els quatre acompanyants a declarar el passat 4 de juny. Matamala no es va presentar i fonts del seu entorn van al·legar que no havia rebut la notificació judicial a la seva residència, que és a Bèlgica.

Per això, si bé el jutge arxivarà el cas per als altres tres acompanyants, mantindrà la reclamació que pesa sobre aquest empresari a fi que sigui localitzat, notificat i es presenti a l'Audiència Nacional per declarar per aquells esdeveniments, segons les mateixes fonts.

Durant aquell interrogatori, tant els dos agents dels Mossos com Josep Lluís Alay --recentment nomenat coordinador de polítiques internacionals pel president Torra--, van assegurar que acompanyaven Puigdemont a la Fiscalia belga perquè s'havien assabentat que Llarena havia reactivat l'ordre de detenció internacional contra ell. Tots van quedar en llibertat sense imposició de mesures cautelars.

Ara, De Egea tancarà aquest assumpte a falta que declari Matamala. La Fiscalia de l'Audiència Nacional no ha estat requerida per presentar informe abans de decidir l'arxivament de la causa i pot recórrer a la Sala Penal si discrepa amb aquesta mesura.