El jutge de l'Audiència Nacional, Fernando Andreu, decreta presó provisional, comunicada i incondicional per a dos dels quatre detinguts pels atemptats a Barcelona i Cambrils que es van saldar amb 15 morts, segons la interlocutòria judicial. Són Mohamed Houli Chemal, de 21 anys i ferit durant l'explosió de la casa d'Alcanar, i Driss Oukabir, de 28 anys, encarregat de llogar les furgonetes dels fets. Houli és acusat dels delictes d'assassinat terrorista, organització terrorista, depòsit d'explosius i estralls. Oukabir és acusat només dels dos darrers.

Salh Karib, amo del locutori de Ripoll, romandrà en qualitat de detingut, a dependències policials i a disposició del jutjat fins que el magistrat adopti, abans del termini de 72 hores de la seva posada a disposició judicial, una resolució a partir de les diligències que s'estan practicant en la ciutat. Andreu ha decretat, però, llibertat provisional per a Mohamed Aalla, amb l'obligació de comparèixer tots els dilluns de cada setmana davant del jutjat madrileny, o de la seva residència, sempre que sigui cridat i havent de notificar el domicili, si el canvia, i telèfon de contacte.

A Aalla se li ha retirat el passaport perquè no pugui fugir. El magistrat considera que els indicis "no són suficientment sòlids" per decretar presó ja que el veritable propietari del cotxe Audi A3 de Cambrils era el seu germà, que va morir abatut a trets per la policia, Said Aalla. Driss serà dirigit a la presó del Soto del Real, i Houli al penitenciari d'Alcalà Meco. Karib passarà a les dependències de la Guàrdia Civil fins a nova ordre.

La destral i els ganivets

D'entre els detalls que fa constar la interlocutòria destaca que a les 21:26 h del 17 d'agost (dia dels atemptats de Barcelona i Cambrils) es van comprar quatre ganivets i una destral en un comerç de la població de Tarragona. És a dir, que es van vendre hores després que la furgoneta atropellés a més de 100 persones i deixés diversos morts a la Rambla de la capital catalana sense que la policia ni els Mossos d'Esquadra fossin notificats. Així consta en el tiquet de compra d'aquest comerç que va ser trobat pels agents en una masia abandonada de la localitat de Riudecanyes.

Aquest domicili hauria estat utilitzada pels acusats com cau, segons precisa el jutge de l'Audiència Nacional a la interlocutòria. En la inspecció duta a terme pels agents en el perímetre exterior de la masia es van trobar restes d'una petita foguera, el passaport i carnet de conduir de Mohamed Hichamy –un dels cinc terroristes abatuts en Cambrils– i el passaport de Younes Abouyaaqoub, el conductor de la furgoneta que va provocar l'atropellament mortal de la Rambla i que va ser abatut aquest dilluns pels Mossos a la localitat de Subirats, a l'Alt Penedès. 

"Soldats de l'Estat Islàmic"

L'imam Abdelbaki És Satty, que presumptament hauria captat a la cèl·lula terrorista que va dur a terme els atemptats de Barcelona i Cambrils, va portar a la casa d'Alcanar (Tarragona) que va explotar un dia abans dels atemptats un text manuscrit que constituiria una "breu carta dels soldats de l'Estat Islàmic a la terra del Àndalus pels creuats, els odiosos, els pecadors, els injustos, els corruptors". El text manuscrit va aparèixer entre les restes de la deflagració, dins d'un llibre de color verd, on a la primera pàgina consta escrit el nom d'Es Satty, segons relata el jutge. 

Claus per a metralla

Els Mossos d'Esquadra van trobar a la casa que va explotar a Alcanar "gran quantitat de claus per a ser utilitzats com a metralla", així com "gran quantitat de bombones de butà, productes com acetona, aigua oxigenada, bicarbonat" i "polsadors per iniciar l'explosió". Segons el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 4, la inspecció policial i els objectes trobats a la casa d'Alcanar (Tarragona) "van deixar palès que en aquell lloc s'estaven confeccionant artefactes explosius amb la finalitat de cometre una acció terrorista de gran envergadura", assegura.