El jutjat que investiga l'organització de l'1-O Catalunya considera que l'expresident de la Generalitat Artur Mas i la que en aquestes dates presidia l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, no van tenir "cap intervenció directa" en la "convocatòria i desenvolupament" de la consulta.

Així ho reflecteix en una interlocutòria a la qual ha tingut accés Europa Press, on rebutja la sol·licitud cursada per VOX d'ampliar la seva querella inicial contra els promotors del referèndum a Mas i a Lloveras, als qui el partit ultradetà acusava dels delictes de rebel·lió i si escau, sedició; desobediència, prevaricació i malversació de cabals públics.

Per a VOX, hauria de ser imputat Mas perquè va ser "l'ideòleg, promotor i executor de tots els actes previs i preparatoris" de la consulta del 9-N, estructures interpreten que es van fer servir per a l'1-O. També apuntaven que havien estat a reunions prepataròries del 1-O.

El titular del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona rebutja aquests argument i sosté que Mas i Lloveras "no han tingut cap intervenció directa en la convocatòria i desenvolupament del referèndum del passat 1 d'octubre atès que no s'evidencia, del contingut de la instrucció, l'existència d'algun indici de desobediència".

El jutge recorda que VOX ja va intentar ampliar la querella davant el Tribunal Suprem, que "va acordar no processar Artur Mas i Neus Lloveras" en un acte del maig  passat en el qual va reconèixer que "malgrat la proximitat dels postulats mantinguts i acció desenvolupada per ells, no existia cap element probatori que els vinculés amb la violència desplegada fonamentalment els dies 20 de setembre i 1 d'octubre ni amb que preveiessin la seva utilització al moment en què van desplegar la seva actuació".