Justícia interposarà un recurs d'apel·lació davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) "per evitar més retards" en la retirada del monument de la Batalla de l'Ebre de Tortosa. A principis de juliol, el jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona va ordenar paralitzar els treballs previs per retirar l'emblema franquista, a petició del col·lectiu Corembe, el grup ciutadà que reclama reinterpretar el monòlit i que havia recorregut davant la mateixa instància la llicència d'obres municipal.

Precisament ahir dijous una cinquantena d’entitats memorialistes van lliurar a la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, un manifest a favor del desmantellament i la retirada del monument per preservar la memòria democràtica.

Mesures cautelars per parar les obres ​

A finals de juny, la presència d'un vehicle de la Generalitat i d'una màquina movent terra a la platja fluvial de Ferreries, aprofitant el baix cabal del riu, va posar en alerta Corembe. Pocs dies abans, la consellera Ciuró havia declarat públicament la voluntat de Justícia d'avançar l'inici de les obres, que havien de començar així a mitjans de juliol

Llavors, el Col·lectiu de tortosins a favor del monument va traslladar al jutge la necessitat d'aplicar mesures cautelaríssimes que aturessin les obres mentre no hi havia una decisió judicial ferma sobre les sol·licitades anteriorment per l'entitat, que ja havia demanat una paralització, quan la consellera va anunciar la voluntat de reprendre les obres com més aviat millor. Joan Otero, portaveu del grup, va denunciar que "si comences obres, això és ja irrecuperable". 

Per la seva part, la consellera Ciuró, va assegurar que la paralització judicial mentre no es resolguin les cautelars tampoc alterarà els plans del seu Departament. "Vull pensar que d'aquí al 18 de juliol es pot desencallar i que per part de la jutgessa no hi haurà dubte a donar llum verda per treure-ho perquè és un monument feixista que honora una banda, els que van guanyar la guerra, i d'acord amb el que s'havia dit s'hauria de retirar de l'Ebre", va dir la cap de Justícia. 
 

Un compromís de la Generalitat, segons Jordi Sánchez 

De visita a Tortosa, Jordi Sánchez ha declarat avui  que "tard o d'hora aquest moment serà retirat, i es podrà recuperar l'espai sense el permanent record i l'ofensa de què representa". El secretari general de JxCAT ha recordat que la retirada del monòlit feixista era un compromís que va adquirir el Govern en l'anterior legislatura i que es manté inalterable.

jordi sanchez tortosa franquismo acnJordi Sánchez, aquest matí a Tortosa / ACN

A més, Sánchez ha defensat que "retirar-lo també és una manera de reinterpretar", en referència a la petició de Corembre, que demana la seva reinterpretació en lloc de la seva eliminació i reconvertir-lo "en una mirada al passat, desapareixent qualsevol simbologia i referència del franquisme".

Aquesta proposta no convenç gens ni mica a l'expresident de l'ANC que assegura que el seu partit està esperant "que la justícia permeti executar-ne la demolició per reconstruir i donar record a les víctimes del franquisme en la mesura que pertoca".