El sotssecretari de Justícia, José Miguel Bueno, ha negat aquest dimarts al Congrés que hi hagi un retard "intencionat" en la tramitació de les peticions d'indult per als presos polítics de l'1-O i ha recordat que l'expedient es troba en aquests moments en mans del tribunal sentenciador. Bueno ha anat a la Comissió de Justícia per presentar l'informe semestral d'indults i, com ha passat en ocasions prèvies, la majoria dels portaveus parlamentaris han centrat les seves preguntes en els dotze condemnats pel procés.

Des de posicions ideològiques oposades, el PP i JxCat han qüestionat el ritme del Ministeri de Justícia, que va començar a tramitar aquests expedients el setembre passat. El sotssecretari ha restat rellevància a aquestes crítiques en recordar que també el van qüestionar quan en la pandèmia es va reprendre la tramitació dels indults per interès general i ha volgut deixar clar que no hi ha ni accelerament ni retard intencionats: "Tots els expedients es tramiten amb la màxima celeritat possible, tenint en compte les complexitats", ha afirmat.

Sense calendari

Davant les crítiques del diputat de JxCat al que ha denominat "dictadura de les togues", Bueno ha defensat l'actuació dels tribunals de justícia "d'un estat de dret ple i plenament ajustats a la Constitució en la seva presa de decisions". El sotssecretari no ha entrat en els detalls sobre el punt en el qual es troben els expedients del procés, ja que Justícia està a l'espera que li remeti el seu informe el tribunal sentenciador, és a dir, el Suprem.

L'alt tribunal té ja a les seves mans els informes de la Fiscalia, contrària a l'indult, i de l'Advocacia de l'Estat, que va decidir no manifestar-se ni a favor ni en contra, però va destacar que ja s'havia reparat el dany econòmic lligat al delicte de malversació. Bueno ha recordat que els informes no són vinculants per al govern central i que els indults són una decisió discrecional, la qual cosa no significa que sigui arbitrària.

Els indults concedits

D'acord amb l'informe presentat a la Comissió aquest dimarts, en el segon semestre del 2020 es van concedir 18 indults parcials i se'n van denegar 1.646, la qual cosa suposa que van rebre resposta positiva l'1,08% dels expedients resolts. En tot l'any passat se'n van concedir 28. És un baix percentatge que se succeeix en els últims informes, en els quals es constata també una disminució en el nombre de sol·licituds, de les 5.000 registrades el 2015 a les 3.226 del 2020.

Dels 18 indults concedits (cinc homes i tretze dones), set comptaven amb informe favorable del tribunal sentenciador i de la Fiscalia; deu amb informe a favor del tribunal i contrari del ministeri públic; i un amb el suport del fiscal i no del tribunal.

La majoria dels indultats estaven condemnats per delictes contra el patrimoni (deu), però també hi havia delictes contra el medi ambient i l'ordenació del territori, contra la salut pública i contra la intimitat. Per impacte de la pandèmia, es van resoldre 1.664 expedients, davant els 1.862 del mateix període del 2019, però Bueno ha destacat que s'està recuperant ja el ritme normal.

El diputat del PP Miguel Ángel Jerez ha considerat que s'està allargant la tramitació dels expedients del procés per "tacticisme polític" i el portaveu de Vox, Luis Ruiz Navarro, ha criticat que es pugui fer política amb el compliment de les penes, mentre que des d'Unidas Podemos, Martina Velarde ha tornat a reclamar la mesura de gràcia per als condemnats en estimar que van rebre "penes desproporcionades".

Imatge principal: Juan Carlos Campo, ministre de Justícia / Europa Press