L'Audiència Nacional torna a tombar l'intent del president espanyol, Pedro Sánchez, d'evitar donar el detall i els costos dels viatges privats que ha realitzat amb l'avió oficial del govern. D'aquesta manera, li exigeix per tercera vegada que doni les xifres exactes i qui l'acompanyava en tots aquells desplaçaments que han anat deslligats de la seva agenda política. L'objectiu és aclarir si Sánchez usa i abusa dels seus recursos privats com ara volar amb avió i helicòpter de l'Exèrcit per anar-se'n a un concert amb la seva dona, allotjar els amics a una residència a Lanzarote durant tot un estiu o acudir al casament del seu cunyat.

El diari ABC és qui informa del cas ja que s'ha personat en l'intent d'obtenir aquesta informació i ja la va recórrer, per primera vegada, l'any 2019. La Sala del Contenciós Administratiu de l'Audiència torna a donar la raó a ABC sobre el dret d'accés a una informació que hauria de ser pública, que no compromet la seguretat de l'Estat i que no suposa cap càrrega afegida de treball a l'Administració. Uns principis que contradiuen el que defensa l'Advocacia de l'Estat. La resolució recorda que l'Advocacia "ni tan sols es va molestar a discutir que era informació pública i que ABC tenia dret a conèixer-la".

Els antecedents

El cas ve derivat del Portal de Transparència que mai ha detallat els mitjans de transport aeri utilitzats per Sánchez entre l'1 de gener i el 20 de maig de 2019, coincidint amb el famós cas del Falcon, avió que hauria utilitzat per desplaçar-se a un concert musical a Benicàssim i al casament d'un familiar a la Rioja. Un transport públic que, òbviament les despeses van a càrrec de l'Estat.  La incongruència d'excusar-se amb un tema de seguretat és evident si tenim en compte que aquesta informació va ser sol·licitada posteriorment als fets.

Però aquest no ha estat l'únic. El passat mes de juliol, Sánchez va viatjar als Estats Units on continua sent una incògnita la llista d'acompanyants, les despeses i els teòrics acords comercials signats. En una nova resposta a través del Portal de Transparència, l'Executiu assenyala diferents excuses per no fer-ho públic. En aquests moments, també plana una reclamació per saber què feia exactament a Los Àngeles, San Francisco i Nova York. L'única explicació és que "eren qüestions d'agenda" i ja "han estat detallades al portal de la Moncloa". Ara bé, silenci absolut sobre les trobades fora de l'agenda oficial sense cobertura prevista pels mitjans de comunicació. 

Pel que fa a la informació sol·licitada sobre els acompanyants del president durant aquest viatge als Estats Units, l'excusa és que és "material classificat". Però cal recordar que en els últims anys, el govern sí ha difós el llistat de passatgers de vols de membres del Consell de Ministres. Ara, és una decisió personal de Sánchez que ho vol amagar agafant-se a una decisió "avalada per la sentència de la Sala del Contenciós Administratiu secció setena de l'Audiència Nacional d'octubre de 2017". Però precisament aquesta Audiència el que li diu és tot el contrari i, a més, li recorda que és ell qui haurà d'assumir les costes del procés.

Fotografia de portada: imatge de recurs de Pedro Sánchez i la seva dona Begoña Gómez