Nova censura de la justícia espanyola. L'Audiència Nacional ha decretat el tancament "immediat" de la revista independentista basca Kalera Info i de la web Kalera Kalera per un suposat delicte "d'enaltiment del terrorisme".

Així ho ha denunciat la formació abertzale Sortu, vinculada al mitjà, que en una roda de premsa ha avançat que els seus advocats ja han presentat un recurs contra una decisió judicial que suposa "un fet molt greu". "L'estat profund està arremetent contra l'activitat comunicativa d'un partit polític. Està atemptant contra drets fonamentals i actuacions lícites, com és el dret a informar", han destacat Haimar Altuna i Oihana Garmendia, integrants de la formació.

Una revista per informar els presos

Kalera Info és una eina per informar els presos i les preses basques sobre les qüestions judicials que les afecten, així com per oferir-les informació d'interès que les serveixi per al seu recorregut dins de la presó i comunicar-les les mobilitzacions que es porten a terme per defensar els seus drets. "Res més, però res menys", han dit Altuna i Garmendia per referir-se al fet que la capçalera no enalteix cap mena de terrorisme.

És una revista informativa que ha publicat setze números en aquests últims anys, que inclou informació sobre la situació de les persones preses o l'evolució de la política carcerària, posant el focus sobretot en la batalla legal. A la web, a més, hi ha recopilatoris de les resolucions judicials i un llistat dels presos i les preses, amb el temps que porten dins de la presó, el grau que se les aplica, si haurien d'estar en llibertat condicional, si pateixen alguna malaltia...

Trencar el consens

Que la justícia espanyola tanqui aquesta revista "suposa una agressió contra un moviment polític, però va més enllà". "Atempta contra la convivència que volem i que hem de construir en aquest país", han assenyalat els membres de Sortu. Alhora, critiquen que l'Audiència Nacional vol "tancar a tot preu la finestra de l'oportunitat oberta per la solució, en contra de la voluntat de la majoria d'aquest país, tractant d'impedir la convivència democràtica".

Altuna i Garmendia han manifestat que el poble basc "no pot tolerar aquest nou atac dels sectors més reaccionaris de l'estat espanyol, i menys ara, que s'han teixit enormes consensos per resoldre la qüestió dels presos i preses polítiques, gràcies a la voluntat i l'esforç de molts agents". Per això han recordat que ja fa deu anys de la Conferència Internacional de Pau d'Aiete: "No podem deixar que aquests consensos siguin destruïts per les agendes dels sabotejadors al servei de l'estat profund". "L'estat espanyol ha de renunciar a l'ús de la violència per oferir una solució democràtica al conflicte", han exigit.

Portada Kalera Info Cierre Revista Vasca Audiencia Nacional   Captura Kalera

Una portada de la revista Kalera Info / Kalera Kalera

Aquesta no és la primera decisió judicial que ha adoptat la justícia espanyola contra l'independentisme basc en general i Sortu en particular pel treball realitzat en defensa dels drets de les persones represaliades del País Basc. De fet, l'Audiència Nacional té obert un sumari contra sis integrants de la formació abertzale, entre els quals trobem Altuna i Garmendia.

Aquest sumari, en concret, "criminalitza el treball a favor dels drets dels presos i preses polítiques basques, així com l'assistència als mateixos", han conclòs els integrants de Sortu.

 

Imatge principal: Integrants de Sortu denuncien el tancament de la revista / Sortu