Nova decisió judicial contra una universitat per posicionar-se contra les fiances imposades pel Tribunal de Comptes a exmembres del Govern com Andreu Mas Colell i Albert Carreras de Odriozola. El Jutjat Contenciós-Administratiu número 13 de Barcelona ha sentenciat que la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va vulnerar la llibertat ideològica i la llibertat d'expressió dels seus professors quan es va posicionar en contra de les fiances que el Tribunal va imposar a antics membres de l'Executiu català. El posicionament de la universitat es va limitar a un acord del Claustre de la institució, on el passat setembre es va aprovar adherir-se a la declaració que l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) havia fet uns mesos abans. A més de sumar-se a les paraules de l'IEC, l'acord del Claustre afirma que la UPC "denuncia la injustícia d'aquestes actuacions, se solidaritza amb els afectats". Aquest acord d'un òrgan intern de la institució ha estat considerat una vulneració de drets, de manera que un jutge ha anul·lat l'acord i ha condemnat la universitat a pagar les despeses judicials. 

El jutge considera que l'acord del Claustre de la UPC "trenca amb la neutralitat ideològica o política que s'espera d'una universitat". "Una Universitat no pot abandonar la posició de neutralitat que li és pròpia en aquest camp per assumir posicions ideològiques i polítiques de part, desconnectades, a més, dels interessos a què ha de servir", remarca el tribunal, que considera que trencant la neutralitat es vulnera els drets individuals dels professors i els alumnes que no opinen el mateix. 

Els denunciats que van començar aquest procés judicial ca ser la plataforma Universitaris per la Convivència. L'associació considera una victòria judicial la condemna a la UPC. "Un cop més el claustre d'una universitat catalana s'atorga tossudament un protagonisme que no li correspon, perquè són els ciutadans els que han d'opinar sobre qüestions polítiques i mai una institució consagrada a l'ensenyament i la investigació. En fer-ho, no només viola el deure de neutralitat, sinó que segresta la llibertat de pensament de tots els que integren la comunitat universitària, en opinar en nom seu", afirmen en un comunicat. Universitats per la Convivència arriba a afirmar que aquesta mena de posicionament és una "dominació ideològica il·legítima". També afirmen que seguiran "defensant les llibertats públiques a les universitats catalanes, recorrent per això als tribunals quan sigui necessari". 

Denunciant una injustícia 

L'acord del Claustre de la UPC que ha acabat als tribunals és aprovar el 14 de setembre de 2021. El text propi de la Universitat era un paràgraf on s'exposava que "el Claustre Universitari de la Universitat Politècnica de Catalunya denuncia la injustícia" del procés sancionador iniciat pel Tribunal de Comptes. També expressen la seva solidaritat amb els afectats i procedeix a adherir-se a la declaració de l'Institut d'Estudis Catalans del 23 de juny del mateix any. La resta de l'acord és una reproducció d'aquesta declaració. Com la UPC redactava en aquest acord, la voluntat de la institució era denunciar una injustícia, però han acabat als tribunals per la seva acció.