Gir de guió. La justícia argentina ha acordat revocar el processament de l'exministre Rodolfo Martín Villa per presumptes delictes de lesa humanitat durant el franquisme. Tot i això, ha considerat pertinent no arxivar encara la causa. En una resolució de la Sala Segona de la Cambra Criminal i Correccional Federal de l'Argentina a la qual ha tingut accés Europa Press, el tribunal ha assenyalat que no hi ha "proves directes o indirectes, indiciàries, variades i/o unívoques compatibles" dels delictes de lesa humanitat atribuïts a Martín Villa.

Els magistrats han declarat la "manca de mèrit" per processar l'exministre d'Adolfo Suárez, però també com per arxivar per complet el procediment contra seu. Així, han explicat que "la llei imposa l'adopció d'un temperament expectant, fins que la perquisició doni respostes en un sentit o l'altre, sobre els interrogants drets".

Manca de proves

Martín Villa va ser processat per la jutge María Servini per presumptes delictes d'homicidi i tortures en la dècada dels setanta, quan era ministre de Relacions Sindicals, de la Governació i de l'Interior. Uns fets que van ser catalogats com crims de lesa humanitat, malgrat que el mateix Martín Villa va presentar un recurs contra la decisió i va acusar la magistrada de manca d'imparcialitat.

La investigació de Servini no aporta les proves necessàries per processar l'exministre, segons la resolució adoptada aquest dijous. "No basta amb invocar les percepcions i opinions sobre el context, sobretot quan aquestes opinions estan enfrontades amb unes altres diametralment oposades", s'assenyala. El magistrat Martín Irurzun ha insistit en el fet que manquen proves per acreditar "un pla generalitzat i sistemàtic contra part de la població civil local en l'època dels quatre fets del processament". A més, ha assegurat que no coincideix amb la jutge Servini en què "l'autor mitjançat" dels fets.

Recurs a la Cort Suprema

El magistrat Roberto Boico ha concretat que no s'han aportat "proves objectives, directes o indirectes" relatives als crims contra la humanitat. Ha recordat que "des d'abans de l'emissió del processament" s'havia plantejat un "debat clar" sobre els fets concrets pels quals es va imputar Villa podien o no ser emmarcats en el context d'un "atac sistemàtic o generalitzat contra part de la població civil local". Si bé és "innegable" la "dificultat" del treball dels investigadors, això no es "pot traduir en relaxar exigències probatòries". Llavors, la decisió de processar Martín Villa va ser un "desencert".

Fonts properes al cas han recordat a Europa Press pot ser recorreguda davant la Cort Suprema i han detallat que l'exministre presentarà recurs si així ho fan els qui l'han demandat.

 

Imatge principal: L'exministre Rodolfo Martín Villa / Europa Press