El partit d'ultradreta Vox ha fet de les seves amenaces judicials, una arma recorrent per a molts enfrontaments que li aporten crèdit mediàtic. La darrera que, de moment, ha estat admesa és la querella del partit de Santiago Abascal per un presumpte delicte contra l'honor de l'editorial Santillana per lligar aquest partit amb el nazisme. A principis de juny, Vox va presentar una querella davant un Jutjat d'Instrucció de Madrid contra Santillana Educación Global i dues directores del grup editorial per enquadrar aquest partit com una de les forces polítiques europees "hereves del nazisme" en un llibre de text d'Història de Primer de Batxillerat. Vox assegura que havien comès delictes d'injúries i calúmnies, així com la comissió d'un suposat delicte d'odi per part del grup Santillana Educación Global, la directora d'Edicions, Teresa Grence, i Lourdes Etxebarría , responsable del projecte d'elaboració del llibre de text Història del Món Contemporani.

"Hereus del nazisme"

La versió oficial d'aquest partit és que han estat insultats i titllats de racistes i nazis. El llibre en qüestió es limita a fer un retrat actual de l'extrema dreta a Europa. Així doncs, en un apartat titulat Cap a l'Agenda 2030, què aprenem del passat? es recull l'article L'ascens de l'extrema dreta a Europa , on s'analitza la influència de la ideologia nazi atribuint-la a l'extrema dreta. I es parla del poder d'aquesta herència en els parlaments europeus actuals, on assenyala Vox com un partit d'extrema dreta hereva d'aquest moviment nazi a Alemanya.

En la definició d'aquests partits, el text subratlla que tenen "un discurs contrari i la seva mania que anomenen islamització d'Europa com a idees troncals sobre les quals gira l'argumentari polític de la dreta i que justifica aquesta qualificació de nazi". La justícia a vegades va lenta, però en aquest cas, en menys d'un mes ja ha contestat i obre el procediment. La vicesecretària jurídica de Vox, Marta Castro, ha escrit a twitter: "L'educació és la millor herència que podem deixar als nostres fills. Són el futur d'Espanya. Deixin de destruir-la".

Un llibre, encara no publicat

El diari ABC publica en exclusiva una part de l'escrit del jutge. "Els fets presenten característiques que constaten la possible existència de delictes contra l'honor, la instrucció del qual correspon a aquest òrgan judicial, segons els articles 14.2 i 15 de la Llei d'Enjudiciament Criminal", i ha demanat a l'editorial Santillana una còpia del llibre de text d'Història del Món Contemporani de primer de Batxillerat i la identificació de l'autor del capítol on s'esmenta Vox.

Cal tenir en compte que aquest llibre mai ha arribat a cap alumne. L'edició és provisional, però Vox assegura que ja "es troba publicat i accessible al públic general, així com a tot el professorat per a la seva elecció i recomanació com a llibre de text al curs escolar proper". La querella també denuncia la "vulneració de drets fonamentals recollits a la Constitució des de diverses perspectives". En concret, afegeix Vox, el dret a l'educació, recollit a l'article 27 de la Constitució; el dret dels pares perquè els fills rebin la formació religiosa i moral que estigui d'acord amb les pròpies conviccions.