"Catalunya som 7 milions. És una societat poderosa. Si estem units, sumem. Sense unió, la nació és més difícil". Així ha començat l'acte de Portes Obertes del catalanisme fundat per PSC i Unió que ha acabat demanant suspendre la convocatòria del referèndum. Un acte que s'ha fet al mateix auditori del Col·legi d'Advocats on fa una setmana els 600 juristes es van reafirmar amb la idea que la convocatòria del referèndum és del tot legal. A la sala, aparentment plena, hi havia força cadires buides. No hi havia públic dret, a diferència del que va passar la setmana passada. 

La plataforma, on participen juristes, proposa "renunciar explícitament a la desobediència del marc legal". Aposten per "participar activament en les negociacions per a la resolució que el mateix govern de la Generalitat ha plantejat al govern d'Espanya" i "incorporar-se a la negociació sobre el nou finançament econòmic".

A primera fila, seguint l'acte, l'expresident José Montilla i l'exlíder d'Unió Josep Antoni Duran i Lleida, acompanyats de Miquel Iceta, primer secretari del PSC, l'exconsellera de Cultura Caterina Mieras i l'exconseller d'Interior Ramon Espadaler.

Duran i Lleia i Iceta

Entre el públic, l'ex-fiscal Carlos Jiménez Villarejo i l'advocat del cas ADIGSA.

I a segona fila, d'espectador, Jordi Sánchez, president de l'ANC a qui el president de Tercera Via, Mario Romeo, li ha llançat aquest missatge: "Respectem molt, molt, els independentistes perquè estic convençut que estimen el nostre país. Però nosaltres també estimem Catalunya".

Els arguments en contra dels juristes

Ignasi Rafel, de Construïm, ha lamentat que "judicialitzar la política és amagar el cap" i ha apuntat que "sense el respecte a la legalitat i sense seguretat jurídica no hi ha democràcia". "Cal respectar la llei, però també sabem que amb la llei no hi ha prou. S'ha de fer política", ha reblat.

Pilar Fernández Bozal, ex-consellera de Justícia, ha reivindicat que cal "arribar a acords" i que per això, cal renunciar a alguns aspectes. "S'ha arribat fins aquí pensant que hi hauria sortides que vindrien soles, però que no han arribat perquè es volen fer coses que l'ordenament jurídic posa molt difícil", ha exposat.

"Han promès unes coses que l'ordenament jurídic posa molt difícil i no han volgut entrar a negociar i solucionar els problemes, l'evolució, els sentiments...", ha conclòs l'ex-consellera del govern d'Artur Mas.

portes obertes debat juristes / Sergi Alcàzar

Eugeni Gay, ex-vicepresident del Tribunal Constitucional, ha destacat que hi ha una "manca de diàleg i falta de respecte". "El problema no és la Constitució", ha dit Gay, donant per bo el text actual del 1978. I ha sentenciat: "Algunes persones, amb molt poc coneixement, han dit que va ser aprovada sota la pressió dels tancs i les armes. Això és absolutament fals" i l'ha comparada amb la constitució d'Alemanya.

Gay també ha posat de manifest que si el Parlament no s'ha posat d'acord per fer la nova llei electoral, com ha de fer per tirar endavant el procés sobiranista.