La sentència del judici al procés també suma crítiques dels que pensen que la condemna hauria d’haver estat per rebel·lió i no pas per sedició. És el cas de l’ex-advocat de l’Estat i ara diputat de Ciutadans Edmundo Val, que va ser destituït per haver-se negat a convertir l’acusació de rebel·lió en sedició; l’exmagistrat del Tribunal Constitucional Manuel Aragón Reyes; el catedràtic de dret administratiu Tomás Ramón Fernández, i el catedràtic de dret penal Enrique Gimbernat. Tots quatre defensen que el Tribunal Suprem s’ha equivocat en la sentència.

Així ho van defensar tots quatre en un debat organitzat aquest dimecres per la Law Business School, celebrat a Madrid, segons informa LaVanguardia.com. La intervenció més contundent va ser la d’Edmundo Val, que va ser molt crític davant la possibilitat que els condemnats puguin gaudir d'aquí poc de permisos penitenciaris i sortir de la presó per Nadal. Val insisteix que hi va haver violència i retreu al Suprem que no tingués en compte la reunió segons la qual la cúpula dels Mossos va advertir Carles Puigdemont que hi hauria violència i que el president va decidir no desconvocar el referèndum “assumint una alta probabilitat de violència”. A parer seu, el president va encoratjar la violència.

La malversació ha sortit barata

Val també va lamentar que l’acusació per malversació “hagi sortit tan barata” als condemnats, i va apuntar que ell tenia una petició preparada per a aquest delicte de 16 o 18 anys de presó. Amb tot, va assegurar que el Tribunal de Comptes examinarà “la mala gestió del patrimoni públic” i actuarà en conseqüència.

Al seu torn, el catedràtic de dret penal Enrique Gimbernat va insistir que hi va haver rebel·lió perquè hi va haver un alçament públic i violent per proclamar la independència de Catalunya” i que el que ha fet el Suprem és canviar el relat per sostenir que els condemnats van enganyar els ciutadans perquè el que buscaven no era proclamar la independència sinó exercir pressió sobre l’Estat per negociar. En aquest punt va comparar aquest engany amb el que van patir els guàrdies civils que van entrar al Congrés el 23-F.

L’exmagistrat del Contitucional Manuel Aragón va defensar els crítics amb la sentència i va assegurar que el Parlament sí que va declarar la independència. Aragón va arribar a manifestar que estem “davant una crisi sistemàtica que afecta la forma de l’Estat”, i va afegir que no s’hauria imaginat mai “que la introducció de la democràcia directa fes esclatar la Constitució”.