L'advocada general de l'Estat, Consuelo Castro, ha destituït l'advocat en cap del departament penal, Edmundo Bal, que era el responsable de defensar la posició de l'Estat en el judici del cas 1-O, en el qual veia rebel·lió. Amb aquesta destitució, el govern espanyol s'assegura que l'Advocacia, òrgan controlat i guiat des de l'Executiu, mantingui l'acusació només per sedició.

Castro cessa Bal per pèrdua de confiança i després d'un desacord sobre les acusacions en el judici del procés. Bal defensava acusar els líders independentistes de rebel·lió, però l'Advocacia va optar per limitar la seva acusació a sedició i de malversació.

El càrrec d'advocat de l'Estat en cap del departament penal és un càrrec de confiança que depèn de l'advocada general. Castro, que dirigeix l'Advocacia des del canvi de govern i l'arribada de Dolores Delgado al Ministeri de Justícia, ha de buscar ara un advocat que defensi l'escrit d'acusació.

Un gest de Sánchez?

L'Advocacia de l'Estat va presentar l'acusació, discrepant del criteri de la fiscalia, que sí que va incloure-hi el delicte de rebel·lió, tal com defensava Bal. A la pràctica, la petició de l'Advocacia representaria una pena més suau, però igualment llarga: 14 anys en lloc de 20. 

El govern espanyol va negar en tot moment que l'acusació més lleu que la de la fiscalia fos un gest cap als independentistes. Ara, aquesta destitució podria llegir-se com un altre moviment de Sánchez. De moment, però, ningú s'ha pronunciat al respecte.