Un miler de juristes han reclamat l'excarceració dels presidents de l'ANC i d'Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart davant el que consideren un "ús ideològic del Dret". En un manifest, els lletrats sostenen que l'empresonament dels líders independentistes és una mostra del deteriorament de la separació de poders a l'estat espanyol.

El Col·lectiu Praga, l’Associació Drets i diversos advocats i professionals del Dret, impulsors del manifest, asseguren que les circumstàncies sota les quals es van empresonar Sànchez i Cuixart els converteix en presos polítics. En aquest sentit, els juristes neguen que Sànchez i Cuixart cometessin un delicte de sedició, sinó que van exercir el dret a manifestació.

Els juristes consideren que l'Audiència Nacional no és un tribunal "competent" per portar el cas, sinó que aquest paper hauria de recaure en un jutjat d'instrucció de Catalunya. D'altra banda, també es critica que no s'han donat els supòsits que la Llei d'Enjudiciament Criminal i la jurisprudència constitucional exigeixen per dictar presó provisional.

El manifest ha recollit fins ara un miler de signatures entre el col·lectiu jurista però les signatures segueixen obertes en un enllaç de correu electrònic. Entre les persones que donen suport al manifest es troben la catedràtica de Dret constitucional, Mercè Barceló, el catedràtic de Dret penal, Joan Querant i el president de l'Associació d'advocats Drets, Sergi Blázquez.

Drets vulnerats

Els lletrats alerten que la crisi per la preservació dels drets va més enllà del mateix empresonament de Sànchez i Cuixart, sinó que és una mostra de l'estreta relacions entre el govern espanyol i el poder judicial. Segons denuncien, l'empresonament dels líders independentistes demostra el "trencament" de la separació de poders, "l'ús partidista" de la Fiscalia i la "vulneració" de drets fonamentals.