El jurista Josep Costa ha assenyalat, després de l'anunci del president espanyol, Pedro Sánchez, sobre la reforma del delicte de sedició, que "no deroga la sedició, només li canvia el nom". El president espanyol ha anunciat que juntament amb Podemos presentaran una iniciativa legislativa per reformar el delicte de sedició i "reemplaçar-lo" per un altre homologable que s'anomenarà "desordres públics agreujats".

🔴 Reforma del delicte de sedició, última hora | DIRECTE
 

Costa ha volgut incidir en el fet que tal com ha afirmat Sánchez, "es reconeixeran penes pels delictes del 2017". D'aquesta forma, la reforma permetria que encara es pugui aplicar el Codi Penal a aquests delictes. Davant aquesta constatació, l'exdiputat de Junts per Catalunya s'ha mostrat rotund i ha afirmat que "donar suport a això és una traïció", en clara referència a Esquerra Republicana

En una línia similar, l'eurodiputat Toni Comín, criticava aquest dimecres, abans de l'anunci de Sánchez, que la idea "'d'homologar" el Codi Penal espanyol al de la resta de la Unió Europea no és possible, perquè "el delicte de sedició sense violència a Europa no existeix". 

Pedro Sánchez anuncia la reforma del delicte de sedició

Era una de les promeses que havia fet per aquest any 2022 i que Esquerra Republicana li reclamava. Fins ara, el cap de l'executiu espanyol al·legava que no comptava amb la majoria necessària per fer aquest pas, però finalment aquest dijous ha anunciat que reformarà el delicte de sedició. En una entrevista a La Sexta des de la Moncloa, Pedro Sánchez ha afirmat que l'objectiu és "homologar el Codi Penal espanyol a altres democràcies europees”.

Tanmateix, davant una proposta que una part d'Espanya no veurà amb bons ulls, Sánchez s'ha afanyat a desmarcar-se de l'independentisme. En aquest sentit, ha recordat que "des de l'independentisme es demana l'amnistia, no la reforma del delicte de sedició, i això no té cabuda dins la nostra Constitució". Així, ha negat que es tracti d'un gest per guanyar-se el suport dels republicans a la cambra baixa i ha insistit en la idea d'assemblar-se a altres països de la Unió Europea. "És un delicte que es va redactar l'any 1822, quan a Espanya es produïen alçaments militars", ha etzibat. 

Amb tot, des d'ERC han celebrat l'anunci com un "avenç en la desjudicialització" i han reivindicat el paper de la negociació. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat que a banda de la possible reforma continuen "treballant per acabar completament amb la repressió i poder votar en un referèndum.".