La princesa d'Astúries, Elionor de Borbón Ortiz, farà 18 anys el 31 d'octubre, dia que se celebrarà l'acte de la jura de la Constitució a les Corts Generals. Així, la filla de Felip VI jurarà l'article 61 de la Carta Magna, en el qual s'estableix que l'hereu al tron, en aconseguir la majoria d'edat, prestarà jurament d'exercir fidelment les seves funcions, guardar i fer guardar la Constitució i les lleis i respectar els drets dels ciutadans i de les comunitats autònomes. L'acte tindrà lloc al Palau del Congrés dels Diputats, just després que la família reial sigui rebuda pel president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez. A continuació, t'expliquem tots els detalls de com serà la jura de la Constitució d'Elionor, els assistents a l'acte i també les absències més destacades: hi serà el rei emèrit?

🔴 Jura de la Constitució de la Princesa Elionor, DIRECTE | Última hora dels actes 
 

📄 Llista d'assistents a la jura de la Constitució de la princesa Elionor

 

Així serà la jura de la Constitució de la princesa Elionor: tots els detalls

El dimarts 31 d'octubre, els reis d'Espanya i les seves filles arribaran a la Carrera de San Jerónimo, un carrer situat al centre de Madrid, cap a les 11 del matí, escoltats per l'Esquadró de la Guàrdia Reial. Allà, hi haurà formats el Batalló dels Honors, quatre companyies de l'exèrcit de Terra, Armada, Aire i Guàrdia Civil, esquadra de gastadors, banda i música. També els esperaran el president del govern espanyol en funcions i el cap de l'Estat Major de la Defensa (JEMAD), Teodoro Esteban López Calderón.

Després de rebre des del podi honors militars, Felip VI passarà revista al Batalló d'Honors. A continuació, es col·locarà al costat de Letícia, la princesa Leonor i la infanta Sofia davant l'escalinata del Palau del Congrés, on seran rebuts per Pedro Sánchez i també pel president del Senat, Pedro Rollán. Després de la salutació, la família reial, precedida per Sánchez i Rollán, accedirà per la coneguda com a Porta dels Lleons al Vestíbul de la Reina, on saludaran als presidents del Tribunal Constitucional, Cándido Conde Pumpido, i al del Consell General del Poder Judicial, el vocal Vicente Guilarte.

Al Saló de Passos Perduts, els reis i les seves filles seran benvinguts pels membres de les Meses del Congrés i del Senat i, posteriorment, les autoritats accediran a l'estrada de l'hemicicle, acompanyant la família reial a la Presidència del Saló de Sessions. Per iniciar la Sessió Solemne de les Corts Generals, s'interpretarà l'himne nacional, que donarà pas al discurs de la presidenta del Congrés, Francina Armengol. Quan estigui acabant la seva intervenció, Armengol demanarà als diputats i senadors que es posin dempeus i sol·licitarà a Elionor que juri la Constitució. Després del jurament de la princesa, se li faran entrega de les medalles de cadascuna de les cambres i es convidarà Elionor a inaugurar la segona edició del Llibre d'Honor del Congrés dels Diputats.

congrés diputats jurament leonor / EFE
Preparatius al Congrés dels Diputats per la jura de la Constitució de la princesa Elionor / Foto: Efe

L'acte protocol·lari continuarà fora de l'hemicicle. La família reial haurà de saludar a tots els presents, és a dir, als vicepresidents i ministres en funcions, el degà del Cos Diplomàtic, els presidents de les comunitats autònomes que hi hagin assistit, els quatre expresidents del govern espanyol, Alberto Núñez Feijóo com a líder de l'oposició, els portaveus parlamentaris, els ponents de la Constitució, entre altres representants polítics i convidats.

Absències en la jura de la Constitució de la princesa Elionor: hi serà el rei emèrit?

Alguns dels convidats ja han anunciat que no acudiran a la cerimònia de la jura de la Constitució d'Elionor. És el cas dels diputats i representants d'ERC, Junts, Bildu i el BNG, que de nou tornaran a plantar la casa reial. Qui tampoc hi serà és Joan Carles I, encara que el rei emèrit sí que ha rebut una invitació per assistir a la celebració familiar posterior al Palau del Prado.