Els presos polítics i el debat sobre la separació de poders han tornat a centrar el tercer i últim debat entre candidat al 21-D, que s’ha celebrat a TV3. En aquesta ocasió, Junts per Catalunya i Esquerra han fet pinya per retreure a l'unionisme els empresonaments i la reacció repressiva de l'estat espanyol envers el procés.

El debat ha començat ben encès amb un foc creuat entre les candidatures dels presos i el Partit Popular. En aquest sentit, s'han enfrontat el conseller i número quatre de Junts pel Sí, Jordi Turull i la número dos d’ERC, Marta Rovira, amb el candidat del PP, Xavier Garcia Albiol.  

La republicana ha sortit a la defensiva per criticar una falta de separació de poders a Espanya i el fet que hi hagi presos polítics, i ha argumentat la seva tesi recordant les paraules de la vicepresidenta espanyola, Soraya Saenz de Santamaría, que aquest dissabte va presumir d’haver escapçat els líders independentistes. “No li ho permeto”, ha etzibat Rovira a  Albiol, que es vantava de tenir una gran democràcia i una gran separacions de poders.

“La meva llibertat provisional no em permet explicar-me com voldria”, ha reivindicat Turull, denunciant la seva situació judicial personal, i també la de la resta de consellers i els Jordis, i donant per fer que si pogués criticaria també durament la justícia espanyola. “No l’ha posat a la presó el senyor Rajoy”, ha assegurat Albiol dirigint-se a Turull, al que Rovira ha saltat i ha dit: “No poc! Ha estat un cop d’estat”.

Les crítiques, però, no han estat només per PP i Ciutadans, Turull també ha retret la seva actitud al candidat del PSC, Miquel Iceta, a qui li ha reclamat "menys indults i més democràcia". En aquest sentit, el candidat de Junts per Catalunya, ha assegurat que "no he comés cap delicte i penso demostrar-ho", retraient al candidat socialista que prometés un indult, quan els membres del Govern encara no han estat jutjats ni condemnats.

"Deixi de parlar en nom de l’Oriol

Un altre dels punts més encesos del debat, que s’ha celebrat a menys de 24 hores del tancament de campanya, ha estat quan Arrimadas ha apel·lat directament al candidat d’ERC, Oriol Junqueras, en presó preventiva des del passat 2 de novembre. Ha estat després que Turull defensés la restitució de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat, una proposta a la que Esquerra de moment es resisteix i reivindica que si guanyen el candidat a la investidura hauria de ser el presidensiable d'ERC.

"Ni el senyor Junqueras li compra”, li ha tirat en cara Arrimadas a Turull. “Deixi de parlar en nom de l’Oriol”, ha reclamat Rovira, que poc abans havia recordat que ni ella mateixa pot parlar quasi amb el candidat i ha demanat “una mica de respecte”.

A més, els dos grans partits independentistes han fet pinya per rebatre alguns dels arguments dels unionistes, que els acusaven d'haver "arruïnat els catalans" o d'haver "dividit" la societat. En aquest sentit, Turull ha criticat a Arrimadas, a qui ha acusat de debatre a cop de titular però sense contingut ni dades que ho sustentin.

Candidats 21D debat TV3 - Sergi Alcàzar

Sergi Alcàzar

També en aquest bloc, Albiol ha instat als independentistes a dir quines mesures positives hi ha hagut pels ciutadans pel procés, al que Rovira ha exhibint l’obra de Govern dels últims dos anys, tant en matèria econòmica i financera com social. 

La CUP reclama la unilateralitat

En la primera part del debat, que ha versat bàsicament sobre com s’ha arribat fins aquí amb el procés sobiranista, s’han posat en evidència els grans blocs, independentistes i unionistes, i s’ha optat per no entrar en el cos a cos amb els rivals del mateix bloc. Una estratègia que no s'ha mantingut tant en els altres parts del debat, especialment en el de pactes post-electorals

Aquí, els indults i els possibles pactes han esquerdat el bloc del 155, però també han dividit el bloc independentista, després que la CUP hagi tornat a reivindicar la necessitat d'actuar unilateralment. Així, els cupaires han apel·lat als republicans a dir "de què volen anar a parlar amb Madrid?", veient com han actuat fins ara per aturar el procés, i assegurant que ells els esperaran aquí perquè "tindran poc a parlar" a la capital espanyola. El candidat de la CUP, Carles Riera, ha defensant que estan disposats a formar part d'un Govern que vulgui desplegar la República, però ha deixat clar que no comptin amb ells per governar en l'autonomisme. "Si és per acceptar el 155 i abaixar el cap, no hi comptin". ha defensat.

Finalment, Junts per Catalunya ha tornat a defensar la seva principal proposta de campanya, i ha apostat perquè es reinvesteixi a Carles Puigdemont com a president: "aquestes eleccions van de que torni el 130é president i el seu Govern o que entri al Palau el 155". En aquest sentit, ha assegurat que la victòria del president i la seva investidura seria la manera de dir a Rajoy que no pot posar i treure els presidents catalans quan vulgui, perquè, s'ha preguntat, "si han fulminat el president una vegada qui diu que no ho faran dues vegades?".

Esquerra, per la seva banda, ha evitat entrar a debatre qui ha de ser el president després de les eleccions i s'ha centrat en rebatre els arguments de l'unionisme retraient-los la repressió i els empresonaments, i a fer visibles les seves propostes de Govern.