"Sectarisme i càlcul electoral". Així veu Junts per Catalunya la decisió del president de la Generalitat, Pere Aragonès, d'avançar els comicis per al proper diumenge 12 de maig. En una atenció als mitjans des de la sala de premsa del Parlament, el secretari general juntaire, Jordi Turull, ha sostingut que aquesta convocatòria anticipada és la "constatació d'un fracàs del qual el president estava avisat". "Vam advertir a Aragonès que no es podia governar amb una minoria total i fer-ho al marge del Parlament. Va ser escollit amb una majoria del 52% independentista, es va comprometre a culminar el procés cap a la independència i el resultat és que la seva actuació ha desfet la unitat independentista", ha criticat Turull.

🔴 Eleccions Catalunya 2024, DIRECTE I Reaccions

Davant el fet que aquesta convocatòria agafi Junts sense un candidat designat, el secretari general de la formació ha defensat que aniran amb "el millor candidat a president" i que serà "algú que tingui la nació al cap i al cor". En aquest sentit, encara ha anat més enllà i ha assegurat que ells sempre han volgut que el president a l'exili, Carles Puigdemont, sigui el cap de llista: "El dia del possible debat d'investidura podrà estar a Catalunya per la llei d'amnistia". En aquest sentit, ha contraposat la possible candidatura de Puigdemont a la d'altres que "potser tenien més vocació de ser governador civil o delegat del govern espanyol, que no pas de ser el president d'un país".

Preguntat per la viabilitat que el president a l'exili sigui el cap de files de Junts, Turull ha sostingut que és possible: "Sempre m'han sentit a dir que volíem que ell fos el candidat. La persona que tots tenim al cap, amb aquest calendari, el dia de la possible investidura serà a Catalunya. A la justícia li hem vist fer de tot, però sí, pot ser candidat". Cal recordar que Puigdemont ja va liderar el tiquet electoral dels juntaires a les eleccions del 14 de febrer, però que la candidata efectiva fou Laura Borràs, que anava de número 2 a la llista per Barcelona. Des del partit reconeixen que el també eurodiputat no podria fer campanya a Catalunya, però sí que hauria de poder ser al país quan hi hagi el debat d'investidura. Davant el "càlcul electoral" que Turull considera que ha pesat en la decisió del Govern, el dirigent juntaire s'ha mostrat convençut que "potser aquest càlcul els pot sortir malament". "De fet, cada vegada que ho han fet, els ha sortit malament i aquesta vegada no serà diferent", ha afegit.

 

Un "desgovern" des de la sortida de Junts de l'executiu

Encara sobre la decisió d'Aragonès de convocar eleccions, Jordi Turull ha assenyalat que ja aquest matí Albert Batet havia mostrat aquest camí al president si no hi havia pressupostos: "Així no es podia seguir. No hi ha comptes, doncs anem a eleccions". Des d'aquest punt de vista, el secretari general de Junts ha fet una lectura negativa de la legislatura perquè els republicans han preferit "quedar bé amb el PSOE en comptes de teixir complicitats amb l'independentisme". "Des que ens van expulsar de facto del Govern, ha estat un desgavell rere l'altre en sequera, educació, pagesia, promoció econòmica o progrés de la llengua. Han debilitat el país i no a Junts com esperaven", ha sentenciat Turull.

Paral·lelament, l'exconseller també ha volgut contraposar el que va fer Puigdemont el 2016 quan la CUP li va tombar els pressupostos als passos que ha seguit aquest dimecres el president Aragonès: "Puigdemont va sotmetre's a una qüestió de confiança i va posar el referèndum al damunt de la taula. Aragonès ha avançat eleccions. D'això últim se'n diu sectarisme i resignació, del primer se'n diu lideratge i ambició de país". De fet, Jordi Turull s'ha mostrat convençut que han anticipat els comicis per al 12 de maig amb l'objectiu de "no anar a una confrontació electoral amb l'amnistia aplicada per veure quins nous lideratges hi ha en aquest país". I, per últim, Junts ha posat en marxa la campanya: "Hi ha motius per a l'esperança, hi ha alternativa. Anirà de determinació o resignació, de solvència o incompetència, d'ambició o submissió. El país s'hi juga massa".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!