Junts per Catalunya torna a picar la cresta a Esquerra per la missió europea que aquest dilluns i dimarts visiten Madrid per investigar què ha passat amb els casos d’espionatge que s’han detectat a l’Estat espanyol contra dirigents independentistes. Avui ha estat el torn de les víctimes de l’espionatge, representades pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, la consellera d’Exteriors, Meritxell Serret, i el candidat d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall. Tots tres republicans.

En aquest punt Junts creu que Esquerra ha fet l’impossible perquè tots fossin del mateix partit. “Lamentem que a la reunió només s’hagin reunit tres víctimes i totes d’ERC. Pensem que no han jugat net perquè en la comissió en la qual es decideix l’agenda hi havia l’eurodiputada Diana Riba [d’ERC]. Han fet un ús partidista d’aquest espai”, ha explicat el vicepresident de Junts, Josep Rius, des del Congrés dels Diputats, on ha explicat que li hagués agradat que també hi fossin afectats del seu partit, d’Òmnium Cultural, de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), periodistes i advocats. Fonts d’Esquerra han matisat aquest dilluns que els espiats de Junts també han tingut veu en la reunió amb la comissió catalana, n’han tingut al Parlament Europeu a través de Carles Puigdemont i Antoni Comín i en tindran aquest dimarts a la comissió de Defensa al Congrés dels Diputats. A més, sostenen que Pere Aragonès, com a president de la Generalitat, representa tota la ciutadania catalana, no només els votants d’ERC.

En la línia dels darrers dies, Rius ha subratllat “la contradicció” d’ERC de denunciar l’espionatge i “fer de crossa del govern espanyol”. “No pots pactar amb qui t’està espiant”, ha afirmat Rius al costat de la diputada al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, que ha afegit que “Pegasus no és l’esperit sant del qual tothom en parla i ningú sap d'on ve”. Al seu entendre, l’espionatge a l’Estat espanyol “té mare i pare, que són el govern espanyol i les clavegueres de l’Estat”.

 

Pere Aragonès denuncia “guerra bruta” de l’Estat

Els dards de Junts sorgeixen de la trobada que han mantingut aquest dilluns la missió de l’Eurocambra amb tres víctimes de Pegasus. A la seu a Madrid del Parlament Europeu, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha acusat les institucions espanyoles “d’ocultació deliberada” dels casos d’espionatge a independentistes revelat per l’informe de Citizen Lab. “Espiar ciutadans i representants sense cap motiu és un atac a la ciutadania, al mateix estat democràtic. Un estat democràtic no espia la ciutadania, no escolta converses dels que pensen diferent”, s’ha queixat el president català aquest dimarts des de la seu a Madrid del Parlament Europeu, on ha afegit que “algú es pensa que la unitat d’Espanya està per sobre dels drets fonamentals” a més de constatar que es tracta d’”un episodi més de repressió i guerra bruta”. Aragonès ha xocat amb les consideracions de l'eurodiputat del PP, Juan Ignacio Zoido, que ha afirmat que a l'Estat "no es persegueixen ideologies, sinó la comissió de delictes".