Malgrat la tensió que viu la coalició d'ERC i Junts, i amb el rerefons del possible trencament del Govern, els republicans han anunciat aquest dimecres que les picabaralles no afectaran la votació del debat de política general. I és que aquest matí s'ha sabut que tots dos partits han registrat un total de 22 propostes de resolució conjuntes d'àmbits sectorials, pels quals s'ha treballat amb persistència per consensuar-les. Ara bé, la notícia requeia en aquells textos en què no ha estat possible el pacte: i és que no s'ha presentat cap resolució conjunta relativa a l'eix nacional i a l'autodeterminació de Catalunya. Això no significa que no s'aconsegueixi aprovar cap proposta, però. Fonts d'ERC han confirmat que votaran a favor de les quatre propostes registrades per Junts perquè no tenen cap inconvenient amb el contingut del text.

Tres de les resolucions dels de Jordi Turull i Laura Borràs estan particularment centrades en el moment polític actual. Una d'elles, titulada 'Preparem-nos', interpel·la diverses conselleries, a més de l'executiu en general, perquè "continuïn desplegant plans específics per tal de reduir la dependència de les estructures polítiques i econòmiques de l'Estat espanyol, a augmentar la sobirania de Catalunya en tots els camps, i a preparar-nos per exercir el dret a l'autodeterminació". Una segona proposta, sota el nom 'Expliquem-nos', busca "persistir en la recerca de justícia i reconeixement en l'àmbit internacional", amb la intenció de generar complicitats arreu del món i denunciar la repressió de l'Estat en aquest escenari. I una altra, amb el títol 'Defensem-nos', denuncia el "menysteniment" de l'Estat envers Catalunya, ja sigui "per manca de finançament, per afany recentralitzador o pel menyspreu constant envers les normes i resolucions aprovades al Parlament", per la qual cosa insta el Govern a actuar amb fermesa.

El darrer punt del text fa referència a l'1 d'octubre, precisament quan queden pocs dies pel cinquè aniversari del referèndum del 2017. La resolució reivindica la memòria d'aquella jornada, que descriu com un referèndum "legal i legítim" que "legitima la unilateralitat i la desobediència". A més, remarca que "només un mandat sorgit d'un referèndum d'autodeterminació acordat amb l'Estat espanyol podria substituir el del referèndum de l'1 d'octubre de 2017", en la línia d'allò que va assenyalar dimarts el president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb la seva proposta per aconseguir un acord de claredat i pactar la consulta "definitiva".

ERC i Junts, insuficients per aprovar les resolucions

Ara bé, a ningú se li escapa que, inclús amb el vot dels republicans, les resolucions de Junts necessitarien també el suport d'una tercera formació, com ara la CUP, per quedar aprovades. Per ara es desconeix la posició dels cupaires. D'altra banda, ERC ha presentat una proposta de resolució "en defensa de la República Catalana" que deixa clar que el 80% dels catalans volen "decidir democràticament el futur polític del país" i aposta per resoldre el conflicte amb l'Estat "per la via política i democràtica". Tampoc se sap encara el posicionament de Junts respecte d'aquesta proposta.