Junts per la República, formació que agrupa independents de JuntsxCat, ha demanat a les forces parlamentàries independentistes que votin No a la investidura de Pedro Sánchez. "Per responsabilitat, per coherència, i perquè seria absurd que les víctimes de la repressió sortissin al rescat del govern d'un Estat que criminalitza l'independentisme, el persegueix i l'empresona. La ruptura quotidiana ha de tenir efectes reals en la política parlamentària", assenyala.

El posicionament de Junts per la República contrasta amb el dels presos de JuntsxCat -Jordi SànchezJordi Turull i Josep Rull-, que han demanat que el grup parlamentari opti per l'abstenció. Junts per la República compta amb Ferran Mascarell, Agustí Colomines, Toni Morral, i diputats independents com Aurora Madaula.  

Segons Junts per la República, va ser "completament legítim i necessari" donar suport a la moció de censura contra Mariano Rajoy. Però recorda que el PSOE "forma part del bloc del 155" i que no s'ha desdit d'aquella decisió, ni tampoc ha fet que la fiscalia de l'Estat rebaixés la petició de penes contra els presos polítics. Al seu entendre, això és la prova que "la repressió continuarà sent l'estratègia del PSOE".

També afirma que els presos no s'han de convertir "en moneda de canvi de res". "La seva situació processal i personal no variarà sigui quin sigui el sentit dels vots dels grups independentistes", apunta. A més considera que el PSOE ja ha donat senyals inequívocs "que la seva voluntat de diàleg és mínima".

Segons Junts per la República, només es podrien plantejar facilitar la investidura de Sánchez si acordés una mesa de negociació per un referèndum pactat, s'atenguessin les recomanacions del grup de treball de detencions arbitràries de l'ONU, i es retiressin els impediments perquè Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras prenguin possessió de l'escó europeu, entre altres peticions. Una negociació que no està sobre la taula.