Junts ha mogut peça aquest matí al Parlament davant la llei de l'audiovisual que prepara l'Estat en què el català queda desprotegit. La formació de Carles Puigdemont ha registrat a la Cambra catalana una proposició de llei reclamant que s'aprovi d'urgència una modificació de la llei de l'audiovisual de Catalunya per incorporar-hi mesures que promoguin la producció catalana i garantir l'oferta en plataformes com Netflix o HBO, segons ha pogut saber ElNacional.cat.

A començaments d'aquesta setmana va transcendir que la darrera versió de l'avantprojecte de llei general de comunicació que prepara el gabinet de Pedro Sànchez obliga les plataformes a oferir un catàleg de producció en castellà però, en canvi, no ofereix cap protecció reforçada per a altres llengües de l'Estat, com el català, que es troben en situació més desfavorable.

La llei que prepara el ministeri de Nadia Calviño respon a la norma europea que estableix obligacions a les plataformes de pagament i estava previst que s'aprovés al Consell de Ministres d'aquest dimarts. Això no obstant, en saber-se el contingut de l'avantprojecte van saltar les alarmes a Catalunya i finalment es va ajornar l'aprovació.

Junts ja va avançar aquest dimarts la intenció de "presentar batalla" a la llei espanyola amb un nou text al Parlament i va argumentar que la norma que prepara el ministeri de Calviño no ajuda TV3, envaeix competències del Consell de l'Audiovisual de Catalunya i perjudica els productors catalans". 

50% en català del 30% europeu

La proposició que avui ha presentat Junts reclama que, davant l'obligació que imposa la directiva de la UE a les plataformes de garantir un mínim d'un 30% de producció europea, d'aquest percentatge un 50% ha de ser en català o aranès i que s'incorporin al catàleg continguts en català i aranès si estan ja doblats o subtitulats.

A banda de les mesures per promoure la producció i per garantir l'oferta a les plataformes, la proposició que impulsa Junts recull la preocupació de la directiva europea contra el discurs d'odi i desinformació, així com la protecció del públic infantil i adolescent, amb limitacions a continguts que incloguin pornografia, violència gratuïta i violència de gènere. A més preveu atribuir noves competències al CAC per protegir davant de continguts que fomentin l'odi o la desinformació.

 

A la imatge principal, el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet. / Junts