Junts ha emès un comunicat en relació amb els darrers esdeveniments que han tingut lloc a l'Afganistan. Des de la formació, denuncien "el caos durant l'evacuació" i es mostren especialment durs amb Josep Borrell, l'alt representant de la Unió Europea per l'acció exterior. Retreuen al socialista que "hagi estat incapaç de donar una resposta coordinada" i que aquesta "acció dels Estats sense coordinació de la UE deixa en la incertesa a centenars de ciutadans europeus".

El partit que presideix Carles Puigdemont "lamenta profundament la paràlisi i el fracàs col·lectiu que representa per la Unió Europea i l'OTAN el previsible col·lapse de l'estat afganès i l'abandó de milers de persones". En aquesta línia, Junts per Catalunya apel·la a "una reacció urgent per defensar els drets de la població civil". Per això, sostenen que els seus representants a les institucions "defensaran el dret d'asil i protecció internacional als perseguits pel totalitarisme del règim talibà" i que es paralitzi la devolució d'afganesos que ja es troben en alguns països de la Unió Europea.

Cap reconeixement si no hi ha respecte als drets

En el text, Junts assevera que "els drets de les dones, el dret a l'educació, el dret de les minories nacionals i religiosos són innegociables". Per això, es mostren ferms amb la idea que "el règim talibà ha de saber des del primer moment que violar-los o promocionar el terrorisme gihadista implicarà rebre sancions, així com els estats tercers que hi donin cobertura". A més, defensen que "cap govern de la Unió Europea hauria de reconèixer el nou règim talibà si no hi ha un mínim respecte als seus drets".

En termes jurisdiccionals, la formació recorda que, pel que fa als drets de les dones i les nenes, "l'article 27 de la Convenció de Ginebra (1949) estableix que, en cas de conflicte, les dones han de ser especialment protegides pel que fa al seu honor i amb relació a les violacions i abusos sexuals que podrien patir". També insten al compliment de la resolució 1820 del Consell de Seguretat de l'ONU, que reclama als estats membres la seva obligació d'"acabar amb qualsevol mena de discriminació en contra de les dones" i que també estableix que "les violacions i altres formes de violència sexual poden constituir un crim de lesa humanitat".

Alhora, amb l'entrada dels talibans a l'Afganistan, un dels riscos es troba en la possible "onada de destrucció de patrimoni artístic i històric universal". En cas que sigui així, Junts per Catalunya apunta que "ha de ser perseguit als tribunals internacionals".

La formació tanca el comunicat deixant clar que donen suport a "l'oposició democràtica des de l'interior o des de l'exili que s'organitzi en les properes setmanes i mesos per aconseguir un Afganistan democràtic".

 

Imatge principal: L'alt representant de la UE per l'acció exterior, Josep Borrell, en una compareixença a Santander. Europa Press.