El grup parlamentari de Junts ha registrat la sol·licitud perquè el Parlament creï una comissió d’estudi sobre el deute històric de l’Estat amb Catalunya. L’objectiu és fer una "radiografia" per saber quin impacte suposa aquest dèficit per exigir una reparació en benefici dels catalans i catalanes. "Volem quantificar-ho. Posar-ho negre sobre blanc al Parlament perquè el deute històric de l’Estat amb Catalunya és un deute amb el benestar, amb el progrés i amb les oportunitats dels catalans i les catalanes”, ha denunciat el president del grup, Albert Batet, en una nota enviada als mitjans aquest divendres.

Catalunya representa el 16% en percentatge de població de l’Estat, genera el 19% del PIB o el 25% de les exportacions, però, en canvi, les inversions de l’Estat a Catalunya durant els darrers 10 anys han estat inferiors al 12%, amb un compliment dels pressupostos per sota del 74%, segons el comunicat.

Junts també adverteix que l’Estat discrimina Catalunya en partides d’àmbit social com l’ingrés mínim vital, on és qui rep menys ingressos per habitant, o el traspàs de les beques, on rep el 10% tot i tenir una població universitària que representa el 17% de l’Estat. Batet assegura que “és una asfíxia premeditada i que, dins l’Estat espanyol, no hi ha res a fer".

De forma generalitzada, els càlculs del dèficit fiscal de l’Estat amb Catalunya demostren que es manté en un nivell proper al 8% del PIB de forma continuada. Amb el nivell de PIB actual, el dèficit fiscal anual se situa entorn dels 18.000 milions d’euros, tal com afegeix Junts al text.

"Res a fer" a l'Estat

Aquest dèficit ha suposat un infrafinançament "clar i continuat" de la Generalitat, que ha causat una manca de recursos per fer front a les demandes socials de benestar en forma de sanitat, educació, seguretat i, de fet, en tots els àmbits del pressupost de la Generalitat. Batet assegura que “és una asfíxia premeditada i que, dins l’Estat espanyol, no hi ha res a fer. Per això, treballem per la independència. Però tenim el dret i el deure de saber quin és exactament aquest deute històric”. "Els catalans són iguals davant la llei a l’hora de pagar els impostos, però no a l’hora de rebre prestacions de l’Estat a través de la Generalitat o altres administracions que reben finançament estatal", ha afegit.

Fa unes setmanes, quan Junts va anunciar que registraria aquesta petició, ja va afegir que confiaven que la resta de grups independentistes, és a dir, ERC i la CUP, s'hi sumarien. 

 

Imatge principal: el president del grup de Junts, Albert Batet, en un ple al Parlament / Foto: Europa Press