La baixa execució de les inversions que l'Estat preveu anualment per a Catalunya han estat les protagonistes d'un nou xoc entre Junts per Catalunya i el Govern al Parlament. Durant la sessió de control al president de la Generalitat, el cap de files del grup parlamentari dels juntaires, Albert Batet, ha volgut preguntar si ha "valgut la pena" que Esquerra Republicana hagi "aprovat durant tant de temps els pressupostos espanyols, que sempre han tingut una humiliant execució per a les inversions de Catalunya". Durant el seu torn de rèplica, Pere Aragonès ha destacat que "el que val la pena és aprovar els pressupostos de la Generalitat" i ha coincidit que les inversions de l'Estat són "inacceptables" i que les xifres d'execució són "irrisòries". Al mateix temps, el republicà ha volgut assenyalar que ells van incloure en el seu acord d'investidura amb el PSOE "mecanismes per garantir el compliment de les inversions": "En canvi, vostès no ho van incloure", ha retret a Junts.

En la seva pregunta, Batet ha volgut emfatitzar el fet que "mai s'hagi executat el total d'inversions previstes a Catalunya", a diferència de la Comunitat de Madrid, on "s'executa per damunt del que es preveu pressupostàriament". En aquest sentit, ha destacat les xifres del 2021, 2022 i 2023: "L'any 2021, es va executar el 36% previst a Catalunya i el 184%, a Madrid. El 2022, un 43% a Catalunya i el 179% a Madrid. El primer trimestre de 2023 tampoc pinta bé: un 16% a Catalunya i un 52% a Madrid". "És indigne i inacceptable", ha assenyalat el president de Junts a la cambra catalana.

Crida a no aprovar cap pressupost de l'Estat que "no reverteixi" la manca d'execució d'inversions

Sobre els "mecanismes per garantir el compliment de les inversions", el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha subratllat que és la Generalitat qui, a través d'encomanes de gestió, "assumeix les responsabilitats de les inversions": "És l'única solució perquè les inversions previstes arribin a Catalunya". Davant la queixa del president al fet que Junts no ho inclogués en el seu acord d'investidura amb els socialistes, Albert Batet ha indicat que els republicans també tenien prevista una "comissió de seguiment" de les inversions a Catalunya que "no s'ha reunit mai". Davant aquesta situació, Batet ha demanat a Salvador Illa i Jéssica Albiach —a més dels republicans— que "no s'aprovi cap pressupost a Madrid que no reverteixi aquesta situació". "No podem seguir sent els qui més paguem i els qui menys rebem", ha afegit. Segons Batet, Esquerra Republicana té un "problema" amb els socis perquè "a Madrid li prenen el pèl".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!