Després d'un debat inesperat del president de la Generalitat i els caps dels grups parlamentaris sobre els resultats de l'informe PISA, on l'oposició ha retret a Pere Aragonès el retard en la seva reacció, la sessió de control també ha estat marcada per un to crític dels partits a l'executiu. Tant el PSC com Junts per Catalunya han apuntat a un rumb "erràtic" del Govern, assenyalant mancances en aspectes com la gestió de la sequera, l'educació o en energies renovables. Per part dels juntaires, el seu cap de files, Albert Batet, ha recuperat el missatge que va llençar durant el darrer debat de política general al setembre: "El vam avisar que hi havia rectificació del Govern o això seria una agonia —de fet, li van plantejar al president de la Generalitat que canviava el rumb o que convoqués eleccions—. Això ja és una agonia. Fins quan pensen aguantar-la?".

Des de la perspectiva de Junts, aquesta "agonia" la certifiquen alguns fets com "la cimera de la sequera que va fracassar, un conseller d'Acció Climàtica que va anunciar unes mesures ahir i 24 hores després ha hagut de rectificar; les polèmiques declaracions del secretari de Polítiques Educatives apuntant a una "sobrerepresentació" de la immigració a l'informe PISA; o una vaga d'infermers que afecta molts àmbits". En aquesta línia, els juntaires es qüestionen "fins quan" sostindrà "l'agonia" el Govern. Batet ha defensat que cal un "Govern fort" i ha criticat que el camí de l'executiu condueix a una "mala gestió i a la incompetència".

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha argumentat que el seu executiu "dona resposta als problemes i assumeix les dificultats sense amagar-se". Durant la rèplica a Junts, el republicà ha avisat que "per incòmode i difícil que sigui la situació", el seu Govern "no abandonarà". En paral·lel, Aragonès ha retret als juntaires que, si ells no haguessin marxat de l'executiu, hi hauria un Govern "de composició diferent". "Molts dels àmbits que ha citat hi tenien vostès la responsabilitat abans. Per exemple, el pla de sequera el va proposar un conseller del seu grup polític, o els plans d'inversió de l'Agència Catalana de l'Aigua els va aprovar una conselleria d'una de les seves anteriors marques polítiques", ha replicat el president.

Salvador Illa creu que és "difícil i temerari" fer front als problemes del país amb un Govern "tan dèbil"

Qui també ha volgut fer balanç de la gestió de l'executiu és el cap de l'oposició, Salvador Illa. Enmig de "massa soroll, excés de retòrica, objectius irreals i altres dosis d'autoafirmació", Illa considera que la realitat és que el país està "sense aigua, a la cua en energies renovables, a la cua en educació i amb l'aeroport arribant al límit de la seva capacitat": "Si fem abstracció del soroll, és aquí on som. No és moment de fugir d'estudi, cal afrontar els problemes, però és difícil i temerari fer-ho amb el Govern més dèbil dels darrers anys". El primer secretari del PSC ha allargat la mà a l'executiu i li ha reclamat tenir en compte "el paper del Parlament, treballar des del consens, tenir en compte els professionals de cada àmbit i actuar". Al seu torn, Aragonès ha replicat que en els darrers anys s'han escoltat discursos "inflamants sobre la decadència econòmica" de Catalunya que són "falsos" i ha acusat els socialistes de "repetir-los". El president ha aprofitat per insistir que vol actuar en l'àmbit educatiu "amb el màxim consens polític i d'acord amb la comunitat educativa".

D'altra banda, el president del grup parlamentari d'Esquerra Republicana, Josep Maria Jové, ha preguntat a Aragonès per l'estat de les negociacions pels pressupostos de 2024. El president de la Generalitat ha avançat que hi haurà un creixement de la despesa, que el pressupost d'Educació creixerà per damunt de la mitjana de la resta de departaments i ha alertat que "sense comptes, totes les propostes de resolució del Parlament no serveixen per a res perquè calen recursos que habilitin la seva aplicació".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!